Μέσα σε 17 ώρες τροποποίησαν τον νόμο, ώστε το κοινοβούλιο να μην ψηφίζει επί νέων μέτρων και δεσμεύσεων

Κινούμενη "σαν τον κλέφτη" η κυβέρνηση "αντικατέστησε" τη Βουλή με τον υπουργό Οικονομικών, ακολουθώντας πρωτοφανείς κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που δείχνουν καθεστωτική αντίληψη. Παράλληλα επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά ότι τα μέτρα που επιβάλλει το ΔΝΤ σε όλο τον κόσμο θέλουν "έκτακτες" εξουσίες και δεν αντέχουν τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Χθες η κυβέρνηση αφαίρεσε από τη Βουλή την αρμοδιότητα που έχει να κυρώνει τις συμφωνίες αναφορικά με τον μηχανισμό στήριξης! Πλέον η Βουλή απλώς θα ενημερώνεται και θα συζητά, ενώ η κύρωση θα γίνεται απευθείας από τον υπουργό Οικονομικών (εν προκειμένω τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου). Σημειώνεται ότι οι δεσμευτικές για την Ελλάδα συμφωνίες θα ισχύουν με την υπογραφή τους από τον υπουργό -δηλαδή πριν ενημερωθεί η Βουλή...

Για να το πετύχει αυτό η κυβέρνηση προέβη σε "κόλπα" που υποτιμούν τη Βουλή. Η ολομέλεια είχε χθες εκτάκτως νομοθετική εργασία, καθώς η κυβέρνηση είχε καταθέσει με την διαδικασία του κατεπείγοντος το τρίτο νομοσχέδιο για την εφαρμογή των μέτρων του ΔΝΤ, το οποίο αφορούσε τις περικοπές δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας στο Δημόσιο. Λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε την επίμαχη τροπολογία στον νόμο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Δηλαδή η κυβέρνηση τροποποιούσε έναν νόμο που μόλις πριν από 17 ώρες είχε ψηφίσει η Βουλή! Σημειώνεται ότι ο νόμος για τον μηχανισμό στήριξης εκκρεμεί να ψηφιστεί στο σύνολό του από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη, όταν ψηφίστηκε η προσφυγή στο ΔΝΤ, το ΠΑΣΟΚ επιχειρούσε να πληροφορηθεί αν χθες θα ετίθετο αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, προκειμένου να διαμορφώσει την τακτική του... Ενδεικτικό δε είναι ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε την ολομέλεια έγκαιρα για την τροπολογία, αλλά προσπάθησε να την περάσει λάθρα.

Το προεδρείο της Βουλής...
Όλα αυτά δεν θα γίνονταν χωρίς τη συνδρομή του προεδρείου της Βουλής και του προεδρεύοντος Γρηγόρη Νιώτη, ο οποίος "εκτέλεσε" την αποστολή του, παρά τις αντιδράσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των άλλων κομμάτων. Υπογραμμίζεται η απουσία του προέδρου του σώματος Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος δεν εμφανίστηκε σε όλη την συνεδρίαση, παρά το ότι πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. ζήτησαν να προσέλθει.

Έντονη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Στην πρωτοφανή μεθόδευση, που αντίκειται στα κοινοβουλευτικά ήθη, αντέδρασαν έντονα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Ηρώ Διώτη, Ευαγγελία Αμμανατίδου), αλλά και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης (εκ των υστέρων διαμαρτυρήθηκε και ο Αστέριος Ροντούλης του ΛΑΟΣ).

Γελοιοποιούνται οι θεσμοί
Βλέποντας τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του προεδρεύοντος της διαδικασίας ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τον λόγο και προειδοποίησε ότι "είναι πολύ σοβαρή αυτή η εξέλιξη και εδώ γελοιοποιούνται οι θεσμοί. Την Πέμπτη το κοινοβούλιο εν ολομελεία συζήτησε και ψήφισε και είχαμε πολιτικές εξελίξεις μετά τη χθεσινή ψηφοφορία. Και τώρα μας παρουσιάζετε ότι αυτή η χθεσινή διαδικασία ήταν μια συζήτηση ενημέρωσης;".
Θέλετε να προχωρήσετε και σε ένα κλίμα συναινέσεως με διαδοχικά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα;" ρώτησε και επεσήμανε πως τη Δευτέρα "έχουμε υποτίθεται και συνάντηση πολιτικών αρχηγών χωρίς ατζέντα; Χωρίς να ξέρουμε τι έχει ψηφίσει η Βουλή". Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να έρθουν ο πρόεδρος της Βουλής και ο υπουργός Οικονομικών.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Το ζήτησαν από την Ε.Ε.
Αργότερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να υποβαθμίσει την ουσία της τροπολογίας ισχυριζόμενος ότι, επειδή θα χρειαστεί να υπογράψει, ακόμα και χθες στις Βρυξέλλες, για να εκταμιευτούν τα χρήματα, χρειάστηκε τη νέα διατύπωση προκειμένου να έχει εκ των προτέρων την έγκριση, καθώς δεν θα μπορούσε να έχει προγενέστερη κύρωση των συμφωνιών από την Βουλή. Με τον τρόπο αυτόν ο υπουργός θεωρεί ότι η εκταμίευση θα μπορεί να γίνεται άμεσα με την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων, οι οποίες εκ των υστέρων θα μπορεί να έρχονται στη Βουλή για κύρωση, για την οποία χρειάζονται 151.

Σημειώνεται ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη για την τροπολογία της ύστατης ώρας στον διεθνή παράγοντα λέγοντας ότι τους εζητήθη από την Ε.Ε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημουλης μιλώντας με δημοσιογράφους εκτίμησε ότι κάποιος συμβούλευσε την κυβέρνηση πως, επειδή η κύρωση θα απαιτούσε 180 ψήφους, θα ήταν προτιμότερο να αφαιρέσουν από τη Βουλή το δικαίωμα της κύρωσης και να το περιορίσουν σε απλή συζήτηση.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση στην ολομέλεια έκλεισε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ να φωνάζουν ότι προσβάλλονται η Βουλή και τα κόμματα και ότι δεν επικυρώνουν τα πρακτικά και τον Γρ. Νιώτη να μην δίνει τον λόγο σε κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και να διαβάζει τα τυπικά ώστε να ολοκληρωθεί άρον άρον η διαδικασία...
avgi.gr

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet