Επιστήμονες δημιούργησαν "τεχνητή ζωή"

Αναρτήθηκε από SavSidir 25 Μαΐ 2010

Αμερικανοί επιστήμονες πέτυχαν να αναπτύξουν το πρώτο ζωντανό κύτταρο που ελέγχεται από συνθετικό DNA.

Οι ερευνητές κατασκεύασαν το ‘γενετικό πρόγραμμα’ ενός βακτηρίου και το μεταμόσχευσαν σε κύτταρο ξενιστή. Το μικρόβιο που προέκυψε έμοιαζε και συμπεριφερόταν σαν τα είδη που καθορίζονταν από το συνθετικό DNA.

Η μέθοδος, που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Science', χαρακτηρίζεται επιστημονικό επίτευγμα, αλλά όπως λένε όσοι αντιτίθενται, υπάρχουν κίνδυνοι από τους συνθετικούς οργανισμούς. Ορισμένοι υπέδειξαν ότι έχουν υπερεκτιμηθεί τα δυνητικά οφέλη της τεχνολογίας.

Ωστόσο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τελικά θα σχεδιάσουν βακτηριακά κύτταρα που θα παράγουν φάρμακα και καύσιμα και θα απορροφούν ακόμα και τα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Dr Craig Venter, από το J Craig Venter Institute της Καλιφόρνια, είχε προηγουμένως κατασκευάσει ένα συνθετικό γονιδίωμα βακτηρίου και μεταμόσχευσε το γονιδίωμα ενός βακτηρίου σε άλλο. Τώρα οι επιστήμονες συνδύασαν τις μεθόδους για να δημιουργήσουν συνθετικό κύτταρο, αν και μόνο το γονιδίωμά του είναι πραγματικά συνθετικό.

Ο Dr Venter κατασκεύασε νέο ‘πρόγραμμα’ για το κύτταρο. Οι ερευνητές αντέγραψαν ένα υπάρχον βακτηριακό γονιδίωμα. Αποκρυπτογράφησαν το γενετικό του κώδικα και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ‘μηχανές σύνθεσης’ για να κατασκευάσουν με χημικό τρόπο ένα αντίγραφο.

Ο Ο Dr Venter δήλωσε ότι κατάφερε να εξάγει το συνθετικό χρωμόσωμα και να το μεταμοσχεύσει στο κύτταρο λήπτη, ένα διαφορετικό οργανισμό. Μόλις το νέο ‘πρόγραμμα’ φτάσει στο κύτταρο, το κύτταρο το διαβάζει και το μετατρέπει στο είδος που συγκεκριμενοποιείται σε αυτόν τον γενετικό κώδικα. Το νέο βακτήριο αναπαράχθηκε περισσότερο από 1 δισ. φορές, παράγοντας αντίγραφα που περιείχαν και ελέγχονταν από το κατασκευασμένο συνθετικό DNA.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής, είναι η πρώτη φορά που κάποιο συνθετικό DNA έχει τον πλήρη έλεγχο ενός κυττάρου. Ο Dr Venter ελπίζει ότι τελικά θα σχεδιάσει νέα βακτήρια που θα πραγματοποιούν χρήσιμες λειτουργίες, όπως την άρση της βλάβης στο περιβάλλον. Συνεργάζεται ήδη με φαρμακευτικές εταιρίες και εταιρίες πετρελαίου για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη βακτηρίων που θα μπορούσαν να παράσχουν καύσιμα και νέα εμβόλια.

Η Dr Helen Wallace, από το Genewatch, στη Βρετανία, θεωρεί πως τα συνθετικά βακτήρια μπορεί να είναι επικίνδυνα. Δήλωσε ότι η απελευθέρωση νέων οργανισμών στο περιβάλλον μπορεί να βλάψει αντί να ωφελήσει, καθώς απελευθερώνει νέο είδος μόλυνσης.

Η συζήτηση σχετικά με ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τη δημιουργία συνθετικής ή τεχνητής ζωής αναμένεται να συνεχιστεί.

iatronet

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet