Σκληρή κόντρα για φωτοβολταϊκα

Αναρτήθηκε από SavSidir 20 Ιαν 2011

Σκληρή κόντρα ανάμεσα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τη ΔΕΗ για το πάγωμα των φωτοβολταϊκών σε 16 νομούς. Η ΔΕΗ επικαλείται κορεσμένο δίκτυο και η ΡΑΕ ζητά να μάθει ποια κριτήρια και τεχνικές προδιαγραφές έλαβε υπόψη της η ΔΕΗ στο θέμα. Ζητά μικρού κόστους αλλαγές για να λυθεί το πρόβλημα χιλιάδων μικρών παραγωγών

Πόλεμος μαίνεται μεταξύ της ΡΑΕ και της ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση της επιχείρησης ηλεκτρισμού ότι παγώνει τα φωτοβολταϊκά καθώς το δίκτυο σε 16 νομούς είναι κορεσμένο.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, εγκαλεί τώρα τη ΔΕΗ για το θέμα και διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις για το κατα πόσο ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι πράγματι πρέπει να παγώσουν τα φωτοβολταϊκά, λόγω κορεσμού δικτύου και με επιστολή προς τον πρόεδρο της επιχείρησης Α.Ζερβό, ζητά περαιτέρω διευκρινίσεις για το θέμα.

Συγκεκριμένα η ΡΑΕ ζητά από τη ΔΕΗ να διευκρινίσει τους τεχνικούς περιορισμούς που λαμβάνει υπόψη προκειμένου να καθορίσει το όριο ανά περιοχή, καθώς και συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής των περιορισμών αυτών.

Η ΡΑΕ σημειώνει ακόμη πως, δεδομένου ότι η ΔΕΗ θεωρεί πως θα υπάρξει κορεσμός δικτύων και αδυναμία ικανοποίησης αιτημάτων με εύλογο κόστος και χρόνο υλοποίησης των έργων σύνδεσης, θα πρέπει επίσης να διευκρινίσει ποιο θεωρεί ως εύλογο κόστος και χρόνο, δηλαδή εάν πρόθεση στης επιχείρησης, είναι στην πραγματικότητα να τινάξει στον αέρα το σχέδιο σύνδεσης των μικρών παραγωγών στο δίκτυό της.

Η ΡΑΕ επισημαίνει ακόμη στη ΔΕΗ, ότι με μικρού κόστους παρεμβάσεις στο δίκτυο θα μπορέσει να επιλύσει σύντομα το πρόβλημα και ρωτά εάν προτίθεται να τις εφαρμόσει. Όπως για παράδειγμα να αναβαθμίσει τις γραμμές, να εγκαταστήσει συσκευές αντιστάθμισης αέργου ισχύος, χρήση ρυθμιστών τάσης και άλλες εφαρμογές που θα έγιναν με μικρό κόστος τη δυνατότητα στο πρόγραμμα να συνεχιστεί.

Για το θέμα έδωσε χθες στη Βουλή σχετικές διευκρινίσεις η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια ομάδα εργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και της ΔΕΗ για να βρεθούν λύσεις όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν προβλήματα, τα οποία σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, είναι τοπικά και δεν αφορούν ολόκληρους νομούς.

Ωστόσο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ θα έπρεπε να χαρακτηριστούν ως κορεσμένα και να σταματήσει η υποδοχή αιτήσεων τα δίκτυα των νομών Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

Το θέμα είχε φέρει στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά, καθώς υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από τη στάση της ΔΕΗ, που παγώνει άδειες οι οποίες στοίχισαν σε μικρούς παραγωγούς (αγρότες κυρίως) από 1.000 έως 4.000 ευρώ για την έκδοσή τους.

Πηγή

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

1 Σχόλια

  1. Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες κάποια στιγμή για όλο αυτό που τραβάνε οι αγρότες με τα φωτοβολταϊκά (http://www.calpak.gr/default.php?pname=Fotovoltaika&la=1)

    Posted on 17 Μαΐου 2012 στις 6:18 μ.μ.

     

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet