Η NASA αρχίζει να ανησυχεί ότι μπορεί να έχασε το Spirit: ο ρομποτικός εξερευνητής του Άρη είχε τεθεί σε κατάσταση αναμονής στις αρχές του εξωγήινου χειμώνα και δεν έδωσε σημεία ζωής με τον ερχομό της άνοιξης. Στο μεταξύ, πάντως, η περιπέτεια συνεχίζεται για το πανομοιότυπο ρομπότ Opportunity.

Την Τρίτη, η NASA ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη συστηματική προσπάθεια επικοινωνίας με το Spirit για ακόμα έναν μήνα. Αν δεν καταφέρει να έρθει σε επαφή αυτό το διάστημα, θα επαναλαμβάνει μόνο σποραδικά την προσπάθεια μέχρι το τέλος του έτους.

Η πιθανότητα να παραμένει σε λειτουργία το Spirit είναι τώρα «πενήντα-πενήντα», εκτίμησε ο Ρέι Άρβιντσον του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον, μέλος της επιστημονικής ομάδας της αποστολής.

Τα προβλήματα για το Spirit άρχισαν το 2009, όταν χάλασε ένας από τους έξι τροχούς του. Το ρομπότ παγιδεύτηκε τότε στην άμμο και απέτυχε να στρέψει τους συλλέκτες του προς τον ήλιο.

Χωρίς επαρκή ενέργεια για να συνεχίσει την λειτουργία του, ο ρομποτικός γεωλόγος τέθηκε σε κατάσταση αναμονής μέχρι να επιστρέψει η λιακάδα. Η ημερομηνία της μέγιστης ηλιοφάνειας έφτασε τελικά πριν από μερικές μέρες, το ρομπότ όμως δεν φαίνεται να έχει ξυπνήσει.

Έξαλλου, έχουν περάσει πάνω από επτά χρόνια από την άφιξη των δίδυμων ρομπότ τον Ιανουάριο του 2004.

Η προβλεπόμενη διάρκεια της αποστολής τους ήταν μόλις τρεις μήνες.

Σήμερα, το κοντέρ του Spirit μένει κολλημένο στα 7,7 χιλιόμετρα, ενώ το Opportunity έχει ήδη διανύσει 26,7 χιλιόμετρα και συνεχίζει να εξερευνά τους αρειανούς κρατήρες.

Και το Opportunity, πάντως, έχει αρχίσει να δείχνει τα χρόνια του: έχει εμφανίσει αρθριτικά στον μηχανικό του βραχίονα και πηγαίνει μόνο με την όπισθεν λόγω της φθοράς ενός τροχού.

Πηγή

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet