Επιστήμονες ανέπτυξαν τεχνική επικοινωνίας με ανθρώπους σε κατάσταση «φυτού», λόγω εγκεφαλικής βλάβης, με την οποία μπορούν έτσι να διαπιστώνουν πόσοι από τους ασθενείς έχουν τελικά επίγνωση του τι γίνεται γύρω τους και δεν είναι πλήρως αποκομμένοι από το περιβάλλον τους, όπως δείχνουν.

Οι ομάδα των Καναδών, Βρετανών και Βέλγων ερευνητών -μ’ επικεφαλής τον καθηγητή Άντριαν Όουεν του Κέντρου Εγκεφάλου και Νου του πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο περιοδικό "The Lancet"- ανακάλυψαν “ίχνη” συνείδησης, μετρώντας την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο των ασθενών.

Τα πειράματα έγιναν με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα σε 16 ασθενείς «φυτά» στο νοσοκομείο Άντενμπρουκ του Κέμπριτζ και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λιέγης στο Βέλγιο.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ασθενείς να φανταστούν ότι κουνάνε τα δάχτυλά τους ή ότι σφίγγουν τη γροθιά τους, μετρώντας τον εγκέφαλο τους και ανακάλυψαν ότι τρεις από αυτούς, ηλικίας 20 έως 45 ετών, καταλάβαιναν και ακολουθούσαν τις εντολές των επιστημόνων, ενώ ένας τους το έκανε πάνω από 100 φορές, δείχνοντας ότι έχει σαφώς συνείδηση του περιβάλλοντος. Η ανταπόκριση των ασθενών βεβαιώθηκε, επειδή οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται είτε όταν κανείς κάνει μία πραγματική κίνηση, είτε όταν απλώς την φαντάζεται.

Πέρυσι οι επιστήμονες είχαν δείξει ότι οι ασθενείς «φυτά» μπορούν να επικοινωνήσουν στοιχειωδώς με τη χρήση της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), όμως ο απαιτούμενος εξοπλισμός είναι πιο πολύπλοκος, πιο ακριβός και όχι φορητός, ενώ η νέα απόπειρα επικοινωνίας με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα απλοποιεί τα πράγματα τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς, αφού ο απαραίτητος εξοπλισμός είναι και φθηνότερος και φορητός.

Ελπίζουν μάλιστα ότι στο μέλλον, η εξέλιξη της τεχνολογίας θα βοηθήσει ασθενείς σε ακινησία και σιωπή, να καταφέρουν να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους, πέρα από ένα απλό «ναι» και «όχι», κουνώντας «κέρσορες» υπολογιστών με το νου τους και «υπαγορεύοντας» φράσεις σε υπολογιστές.

Για να δείτε την πρωτότυπη επιστημονική εργασία κάντε κλικ εδώ

Πηγή

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet