Σύμφωνα με το νορβηγικό μοντέλο του rear facing, το παιδικό κάθισμα πρέπει να τοποθετείται ανάποδα στο αυτοκίνητο, με το μέτωπο του παιδιού να κοιτάζει προς τα πίσω. Με αυτόν τον τρόπο, το βρέφος/παιδί είναι περισσότερο προστατευμένο σε περίπτωση ατυχήματος.

Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ευρέως στις σκανδιναβικές χώρες, όπου για περισσότερα από 40 χρόνια τα παιδικά καθίσματα τοποθετούνται ανάποδα στη φορά κίνησης του αυτοκινήτου, μέχρι και την ηλικία των 4 ετών, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι τα ανάποδα καθίσματα είναι 5 φορές πιο ασφαλή από αυτά που κοιτούν μπροστά.

Κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος, κυρίως σε περιπτώσεις μετωπικής σύγκρουσης, το σώμα μας αυτόματα εκτινάσσεται μπροστά. Λόγω της ταχύτητας του αυτοκινήτου και της δύναμης της αδράνειας, το σώμα μας δέχεται ιδιαίτερα μεγάλη πίεση. Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη πίεση δέχεται η σπονδυλική στήλη, η οποία θα πρέπει να συγκρατήσει τον αυχένα και το κεφάλι.

Στην περίπτωση των παιδιών, η σπονδυλική στήλη βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη και τα οστά είναι πιο μαλακά καθώς δεν έχουν πάρει ακόμη την τελική τους μορφή. Αυτό σημαίνει πως στη διάρκεια ενός ατυχήματος, η παιδική σπονδυλική στήλη και ο θώρακας δέχονται τέτοια πίεση που ενδέχεται να μην προστατέψουν τον αυχένα και τα άλλα όργανα.

Τοποθετώντας το παιδικό κάθισμα ανάποδα, το σώμα του βρέφους/παιδιού εκτινάσσεται προς τα πίσω, και η δύναμη κατανέμεται σε όλη την πλάτη του καθίσματος. Αυτό σημαίνει πως ο αυχένας, η σπονδυλική στήλη και τα όργανα δεν εκτίθενται σε μεγάλες πιέσεις και είναι περισσότερο προστατευμένα.

Μέχρι ποια ηλικία θα πρέπει το παιδικό κάθισμα να τοποθετείται ανάποδα στο αυτοκίνητο;

Σύμφωνα με το νορβηγικό μοντέλο, το παιδικό κάθισμα τοποθετείται ανάποδα μέχρι την ηλικία των 4-5 ετών, όταν το βάρος του παιδιού φτάσει περίπου τα 18 κιλά. Ο λόγος για τον οποίον συνίσταται η χρήση του μέχρι αυτή την ηλικία έχει να κάνει με την ανατομία του σώματος ενός μωρού, σε σχέση με το σώμα ενός ενήλικα. Σε ένα μωρό, το κεφάλι αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού βάρους, ενώ σε έναν ενήλικα μόλις στο 6%.
Σε μια μετωπική σύγκρουση, που είναι η πιο συχνή αλλά κυρίως η πιο επικίνδυνη/θανατηφόρα, σε ένα κάθισμα που κοιτά μπροστά, συγκρατείται μεν  το σώμα, αλλά το κεφάλι που δεν υποστηρίζεται καθόλου κινείται βίαια μπροστά, και η δύναμη που ασκείται στον αυχένα φτάνει μέχρι τα 300 κιλά όταν οι γιατροί μιλούν ότι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι 130 κιλά. Σε κάθισμα που κοιτά πίσω, το κέλυφος του καθίσματος λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας για το σώμα και για πιο ευαίσθητα μέρη: τη σπονδυλική στήλη, τον αυχένα και το κεφάλι.

Μπορεί να τοποθετηθεί ανάποδο κάθισμα στο μπροστινό κάθισμα;

Ναι, αρκεί να είναι οπωσδήποτε απενεργοποιημένος ο αερόσακος του συνοδηγού. Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κάθισμα ανάποδο στη φορά της κίνησης του αυτοκινήτου, μπροστά από ενεργοποιημένο αερόσακο.

Το παιδί μου μπορεί να καθίσει μόνο του τουλάχιστον για 20 λεπτά και έχει μεγαλώσει αρκετά για την ηλικία του. Μπορώ να βάλω το κάθισμά του να κοιτά μπροστά;

Ο έλεγχος των μυών δεν σχετίζεται με την επαρκή ανάπτυξη της σπονδυλικής του στήλης. Ακόμη και ένα παιδί με ταχεία ανάπτυξη δεν μπορεί να προφυλαχθεί από τους σοβαρούς τραυματισμούς και τους κινδύνους της σύγκρουσης με ένα κάθισμα που κοιτάζει προς τη φορά κίνησης του αυτοκινήτου.

Τα πόδια του παιδιού είναι προστατευμένα σε περίπτωση πρόσκρουσης με κάθισμα με ανάποδη φορά;

Δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί στα πόδια που να σχετίζονται με το rear facing. Άλλωστε, και στα καθίσματα που κοιτούν μπροστά, οι τραυματισμοί στα πόδια δεν είναι σπάνιοι. Η επιλογή του σωστού καθίσματος, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού, θα αφήνει επαρκή χώρο για τα πόδια στο αυτοκίνητο.

Υπάρχει περίπτωση το παιδί να δυσαρεστείται με την ανάποδη χρήση του καθίσματος;

Εφόσον τα παιδιά υποχρεωτικά ξεκινούν με ανάποδο κάθισμα, κατά τη μετάβαση σε επίσης ανάποδο κάθισμα για μεγαλύτερη ηλικία δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά. Για να είστε σίγουροι πως το παιδί σας περνάει ευχάριστα στη διάρκεια του ταξιδιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι μέσα διασκέδασης θα χρησιμοποιούσατε σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση: παιχνίδια, μουσική κ.λπ.

Μπορεί το παιδί να βλέπει από το παράθυρο όταν το κάθισμα είναι τοποθετημένο ανάποδα;

Με τη χρήση ενός ανάποδου καθίσματος τα παιδιά μπορούν να βλέπουν από το πλαϊνό παράθυρο, όσο και με τη χρήση ενός καθίσματος που είναι τοποθετημένο προς τη φορά της κίνησης. Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου είναι πως η ασφάλεια του παιδιού είναι πιο σημαντική από την ωραία θέα.

Στο Βίντεο που ακολουθεί φαίνεται καθαρά η διαφορά...



Πηγή

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet