Στο μικροσκόπιο των αρχαιολόγων έχουν μπει αρχαία κατάλοιπα που βρέθηκαν σε οικόπεδο στην Κηφισιά, επί της οδού Ραγκαβή και Τατοΐου 12.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, στην περιοχή βρισκόταν πιθανότατα η έπαυλη του «μεγιστάνα» Ηρώδη του Αττικού, που γεννήθηκε στον Μαραθώνα το 103 μ.Χ.

Πρόκειται για τμήμα κτιριακού συγκροτήματος ρωμαϊκών χρόνων, σε δωμάτιο του οποίου βρέθηκαν σπαράγματα τοιχογραφιών με φυτική διακόσμηση -πολύ ενδιαφέρουσες κατά ομολογία των αρχαιολόγων- αγωγοί σε καλή κατάσταση, καθώς και μια δεξαμενή, που ανήκουν σε διάφορες φάσεις από τον 2ο έως τον 5ο αιώνα μ. Χ.

Η σημασία τους οδήγησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει υπέρ της διατήρησης και ανάδειξής τους σε υπόγειο, ώστε να είναι ορατά και επισκέψιμα και με διαφορετική είσοδο από εκείνη των τριώροφων μονοκατοικιών που θα χτιστούν στο οικόπεδο.

Στην ευρύτερη περιοχή πάντως, έχουν ανακαλυφθεί πολλά ευρήματα της ρωμαϊκής εποχής. Κοντά στον υστεροβυζαντινό ναΐσκο της Παναγίας Ξυδούς, που βρίσκεται στην οδό Τατοΐου, έχουν εντοπιστεί ένα ρωμαϊκό λουτρό και πολλά κινητά ευρήματα, με σημαντικότερα τις προτομές του Ηρώδη Αττικού και του μαθητή του Πολυδευκίωνα.

Ποιός ήταν ο Ηρώδης ο Αττικός

Ο Ηρώδης Αττικός καταγόταν από τον Μαραθώνα και ήταν γιος του Αττικού Ιππάρχου, ενός βαθύπλουτου Αθηναίου, ο οποίος όφειλε τον πλούτο του στη μεγάλη τύχη που είχε να βρει έναν αμύθητο θησαυρό στο σπίτι του!

Ο Ηρώδης πήρε λαμπρή μόρφωση και έγινε φιλόσοφος, περίφημος σοφιστής και ρήτορας. Οι πηγές αναφέρουν ονόματα των πολυάριθμων μαθητών του, μεταξύ των οποίων και των αυτοκρατόρων Λουκίου Βέρου και Μάρκου Αυρηλίου. Κατάφερε να αυξήσει σημαντικά την πατρική περιουσία, επενδύοντας σε αγροτικές εκτάσεις σε διάφορες περιοχές (Μαραθώνα, Κόρινθο, Γύθειο, Εύβοια, Θυρεάτιδα).

Εκμεταλλευόταν επίσης τα περίφημα λατομεία μαρμάρου της Πεντέλης, που τότε ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρα, καθώς το μάρμαρο αυτό ήταν περιζήτητο σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι επιτυχείς επιχειρηματικές δραστηριότητές του αλλά και οι άριστες σχέσεις του με τους ρωμαίους αυτοκράτορες τον ανέδειξαν στον πλουσιότερο και ισχυρότερο άνθρωπο της Ελλάδας.

Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, που έχει καθιερωθεί να ονομάζεται Ηρώδειο, είναι ένα από τα μεγάλα έργα που χτίστηκαν με χορηγία του Ηρώδη του Αττικού κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., προς τιμήν της νεκρής συζύγου του Ασπασίας Ρηγίλλης.

Η έπαυλη του Ηρώδη στην Κυνουρία

H έπαυλη του Ηρώδη Αττικού στην Εύα Δολιανών Κυνουρίας, στην περιοχή της μονής Λουκούς, θεωρείται ένα από τα πλουσιότερα αρχαιολογικά μνημεία της Ευρώπης. Ο πατέρας του Ηρώδη, είχε στην Εύα μια μικρή έπαυλη από την οποία φαίνεται να διεύθυνε τις οικονομικές επιχειρήσεις του στην Πελοπόννησο.

Ο Ηρώδης Αττικός, αφού επέκτεινε την έπαυλη που κληρονόμησε από τον πατέρα του, συγκέντρωσε σε αυτήν ένα μεγάλο μέρος από τη συλλογή του σε έργα τέχνης της εποχής του αλλά και προγενέστερα, μετατρέποντας την έτσι σε ένα είδος Μουσείου αρχαίας τέχνης και σε καλλιτεχνικό και επιστημονικό ίδρυμα, αντάξιο των μεγάλων ιδρυμάτων της Ελληνιστικής Ανατολής! Στη φωτογραφία φάινεται ένα από τα δεκάδες σπάνια ψηφιδωτά που βρέθηκαν εκεί.

Πηγή

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet