Το κοινοβούλιο της Σερβίας ενέκρινε έναν νέο νόμο για την κεντρική τράπεζα της Σερβίας ο οποίος επικρίθηκε φυσικά από το ΔΝΤ και την Ευρωπαική 'Ενωση. Ο νόμος αυτός βάζει έλεγχο από το κράτος στην ανεξαρτησία της τράπεζας. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι το τραπεζικό σύστημα έτσι όπως έχει δημιουργηθεί από την Ευρωπαική Ενωση καταργείται για πρώτη φορά!

Αυτή είναι και η πρώτη αντίδραση στην Ευρώπη με νομοθετική ρύθμιση εναντίον της Ευρωπαικής Τραπεζικής Δικτακτορίας. Καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει αυτό γα όλη την Ευρώπη και επίσης καταλαβαίνετε γιατί αυτό αποσιωπήθηκε και από τα Ελληνικά ΜΜΕ!

Ο διευθυντής της κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας (ορισμένος μέχρι το 2016!) παραιτήθηκε στις αρχές Αυγούστου για να διαμαρτυρηθεί για τον νέο νόμο. Το κοινοβούλιο θα έχει επιβλέπουσες δυνάμεις στην εκτελεστική δύναμη της τράπεζας. Η υπό την ηγεσία των Εθνικών κυβέρνηση έχει πλέον το δικαίωμα να ορίσει τους κορυφαίους διαχειριστές και διευθυντές της τράπεζας.

Ετσι η Τράπεζα υποχρεώνεται να λειτουργεί προς το όφελος της Εθνικής Οικονομίας της Σερβίας και του λαού της Σερβίας και να μην ακολουθεί τις γραμμές της Κεντρικής Ευρωπαικής Τράπεζας και των κερδοσκόπων αν αυτές δεν ωφελούν τον Σερβικό λαό!

Η Ευρωπαική Ενωση ανέφερε ότι αυτό ίσως επηρρεάσει την είσοδο της Σερβίας στην Ενωση (η Σερβία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη από τον Μάρτιο - αλλά αυτό έγινε πριν από τις εκλογές οι οποίες οδήγησαν σε συνασπισμό εθνικιστών και σοσιαλιστών στην κυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε βοηθήσει στην υποψηφιότητα με αρκετές υποχωρήσεις για το Κόσοβο.

Παρόλα αυτά η μη ξεκάθαρη εικόνα με το αποσχισθέν κρατίδιο είναι και το αγκάθι στην ένταξη. Η αντίδραση αυτή της Ευρωπαικής Ενωσης και του ΔΝΤ είναι φυσικό να συμβαίνει γιατί θίγονται κερδοσκοπικά συμφέροντα αλλά και γιατί η αποφαση του σερβικού κοινοβουλίου ίσως ανάψει φωτιές και φέρει ντόμινο παρόμοιων νομοθετικών αποφάσεων και από άλλα κοινοβούλια της Ευρώπης τινάζοντας στον αέρα την τραπεζική σταθερότητα διεθνώς.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα αποδυναμώσει την αυτονομία της τράπεζας. Η Σερβία προσπαθεί να πάρει δάνειο από το ΔΝΤ (περί τα 1.3 δισ. δολλάρια).
Στην Ελλάδα φυσικά δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοιο πρόβλημα γιατί η συνκυβέρνηση έχουν δώσει γη και ύδωρ προς την εξυπηρέτηση των ξένων συμφερόντων.

Η βουλευτής του εθνικού κυβερνώντος κόμματος Jorgovanka Tabakovits ορίστηκε ως διευθύντρια της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας μετά από τον νέο νόμο.
Αξιοσημείωτο είναι δε ότι ο νέος πρωθυπουργος Ιvica Dacits ήταν ο εκπρόσωπος τύπου του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς ο οποίος πέθανε στην Χάγη κατά την δίκη του για εγκλήματα πολέμου.

Βλέπουμε πλέον ότι οι υποστηρικτές του Μιλόσεβιτς επιστρέψαν στην εξουσία μετά από χρόνια καθώς ο λαός της Σερβίας δεν συμβιβάζεται με το παιχνίδι του καλού παιδιού αλλά και τον φόβο του ψηφίζουμε συγκεκριμένους πολιτικούς για να μπούμε στην Ευρωπαική Ενωση.

en-gr.com

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet