Τροπικός παράδεισος κάποτε η Ανταρκτική

Αναρτήθηκε από SavSidir 3 Αυγ 2012

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα απ' αυτήν που ξέρουμε φαίνεται πως είχε πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια η Ανταρκτική, σύμφωνα με νέα δεδομένα που έφεραν στο φως ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Αν και σήμερα το 98% της επιφάνειας της ηπείρου καλύπτεται από πάγο, κατά την Ηώκαινο Περίοδο, πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια, η Ανταρκτική ήταν ένας τροπικός παράδεισος με φοινικόδεντρα και φυτά που συγγενεύουν με τα αφρικανικά μπαομπάμπ.

Στο πλαίσιο των ερευνών, το βρετανικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Γεωτρήσεων στον Ωκεανό τοποθέτησε σωλήνες γεώτρησης μήκους πολλών χιλιομέτρων ανοιχτά της περιοχής Γουιλκτς, στην ανατολική Ανταρκτική.

Οι σωλήνες κατέβηκαν σε βάθος 4 χιλιομέτρων και τρύπησαν για ακόμη ένα χιλιόμετρο, αναζητώντας δείγματα απολιθωμένης γύρης ηλικίας εκατομμυρίων ετών. Στην επιφάνεια ήρθαν μεταξύ άλλων κόκκοι γύρης από φοινικόδεντρα, δέντρα που μοιάζουν με τα σημερινά μακαντάμια, αλλά και μικροσκοπικοί μονοκύτταροι οργανισμοί.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ανακάλυψή τους είναι πιθανό να αποτελεί μια ματιά στο μέλλον. Πιστεύουν ότι η Ανταρκτική μπορεί να καλυφθεί και πάλι από βλάστηση τους επόμενους αιώνες, εάν η άνοδος της θερμοκρασίας δεν ανασχεθεί, ενώ το λιώσιμο των πάγων της θα μπορούσε να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά δεκάδες μέτρα.

24h.gr

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet