Ιάπωνες μηχανικοί επιδεικνύουν ένα ρομποτικό «κοστούμι» που θα βοηθά τους ηλικιωμένους αγρότες να ξεριζώνουν ραπανάκια και να σηκώνουν κιβώτια χωρίς να παθαίνουν λουμπάγκο. Ακούγεται αστείο, θα μπορούσε όμως να αποδειχθεί σημαντικό σε μια χώρα όπου έξι στους δέκα γεωργούς είναι άνω των 65 ετών.


Το πειραματικό «Power Assist Suit», ή κοστούμι ενεργού υποβοήθησης, σε ελεύθερη απόδοση, αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Γεωργίας και Τεχνολογίας του Τόκιο. Οι ερευνητές της ομάδας σχεδιάζουν τώρα να ιδρύσουν νέα εταιρεία προκειμένου να λανσάρουν το σύστημα στην ιαπωνική αγορά το 2012.

Αντίστοιχα συστήματα ρομποτικών «εξωσκελετών», σχεδιασμένα να προσφέρουν σχεδόν υπεράνθρωπη δύναμη, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε ιαπωνικά νοσοκομεία και γηροκομεία.

Το Power Assist Suit κατασκευάζεται από μέταλλο και πλαστικό και διαθέτει ηλεκτροκινητήρες που ενισχύουν τη δύναμη των χεριών και των ποδιών του χρήστη. Το σύστημα βασίζεται σε αισθητήρες που παρακολουθούν τις κινήσεις των αρθρώσεων και επιπλέον μπορεί υπακούει σε απλές φωνητικές εντολές.

«Αν ο αγρότης σκύψει για να μαζέψει ένα ραπανάκι, η πλάτη του θα έχει πλήρη στήριξη» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γκόχεϊ Γιαμαμότο, ένας από τους προπτυχιακούς φοιτητές του προγράμματος. «Μια σύντομη φωνητική εντολή [π.χ. 'σήκω'] θα ισιώσει αμέσως τις ράβδους κατά μήκος των μηρών, δίνοντάς στο χρήστη τη δύναμη που χρειάζεται για να τραβήξει το λαχανικό χωρίς προσπάθεια».

Το κοστούμι μειώνει τη φυσική προσπάθεια κατά 62% κατά μέσο όρο, υπολογίζουν οι ερευνητές. Η μυική δραστηριότητα των μηρών μειώνεται περίπου στο μισό και οι τραυματισμοί και τα πιασίματα περιορίζονται.

Για την ιαπωνική αγορά ετοιμάζονται δύο εκδόσεις του συστήματος, μια για βαριά χρήση, με βάρος 30 κιλά, και μια για ελαφρύτερες εργασίες, με βάρος 23 κιλά. Η τιμή αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο ένα εκατομμύριο γεν (8.000 ευρώ).

Σχέδια για τη διάθεση του κοστουμιού σε άλλες αγορές δεν υπάρχουν: «Αμφιβάλλω αν το κοστούμι θα πετύχαινε πωλήσεις στην Ευρώπη και την Αμερική, όπου οι αγροτικές εργασίες εκτελούνται συνήθως από ξένους εργάτες» σχολίασαν οι ερευνητές.

in.gr

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet