Το 2010 ισοφάρισε το 2005 και το 1998 ως το θερμότερο έτος από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO), επιβεβαιώνοντας προηγούμενη ανακοίνωση των ΗΠΑ. Τα δεδομένα, επισημαίνει ο οργανισμός, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για την κλιματική αλλαγή.

Η μέση θερμοκρασία τη χρονιά που πέρασε ήταν 0,53 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο για το διάστημα 1961-1990, ο οποίος χρησιμοποιείται από τον WMO ως βάση για τις συγκρίσεις.

Επιπλέον, η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ήταν η θερμότερη από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις στα τέλη του 19ου αιώνα.

Σε σχέση με την εποχή πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, η μέση θερμοκρασία της Γης είναι σήμερα περίπου 0,8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη.

Για το σύνολο του 20ού αιώνα, η μέση θερμοκρασία ήταν 13,8 βαθμοί.

«Το βασικό στοιχείο είναι ότι η τάση θέρμανσης συνεχίζεται και ενισχύεται χρόνο με το χρόνο» δήλωσε ο Μισέλ Ζαρό, γενικός γραμματέας του Οργανισμού.

«Δυστυχώς, η τάση αυτή θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια, ωστόσο η έντασή της θα εξαρτηθεί από τις ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους σκεπτικιστές του κλίματος, ο Ζαρό επισήμανε ότι τα νέα δεδομένα «θα πρέπει να τους πείσουν, τουλάχιστον κάποιους από αυτούς, ότι αυτή η στάση σκεπτικισμού δεν δικαιολογείται».

Οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, συνέχισε, «δεν μπορούν να εξηγήσουν το γεγονός ότι οι εννέα από τις δέκα θερμότερες χρονιές ήταν μετά το 2000».

Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO) βρίσκονται εν πολλοίς σε συμφωνία με τα δεδομένα της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), σύμφωνα με την οποία το 2010 ισοφάρισε το ρεκόρ του 2005.

Οι μικρές διαφορές στους υπολογισμούς του WMO και της NOAA οφείλονται στα διαφορετικά σετ δεδομένων που χρησιμοποιούν οι δύο φορείς, χωρίς όμως να έρχονται σε αντίθεση.

Η ανακοίνωση του WMO επισημαίνει ακόμα ότι το 2010 έφερε αρνητικό ρεκόρ και όσον αφορά την έκταση των πάγων της Αρκτικής, της οποίας ο μέσος όρος περιορίστηκε στα 12 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, η μικρότερη επιφάνεια από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις το 1979.

Πηγή

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet