Η ρωσική υπηρεσία διαστήματος εξετάζει το ενδεχόμενο να εκτοξεύσει διαστημικό σκάφος που θα εκτρέψει από την πορεία του τον αστεροειδή Απόφι, σε μέγεθος λόφου, ο οποίος
ίσως πλησιάσει επικίνδυνα τη Γη τις επόμενες δεκαετίες.

«Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι είναι δυνατό, εντός του διαθέσιμου χρόνου, να δημιουργήσουμε ένα ειδικό σκάφος, το οποίο θα βοηθούσε να αποτρέψουμε τη σύγκρουση χωρίς να τον καταστρέψουμε [τον αστεροειδή] και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα» δήλωσε στο ραδιοσταθμό Golos Rosii o Ανατόλι Περμίνοφ.

Στο σχέδιο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν η NASA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και οι διαστημικές υπηρεσίες της Κίνας και άλλων χωρών, πρόσθεσε.

Ο Απόφις, ένας βράχος με διάμετρο 270 μέτρα, τρόμαξε τους αστρονόμους όταν έγινε αντιληπτός το 2004, καθώς οι αρχικοί υπολογισμοί έδειχναν ότι υπήρχε 1 περίπτωση στις 37 να συγκρουστεί με τη Γη το 2029.

Ακριβέστερες εκτιμήσεις της τροχιάς του έδειξαν αργότερα ότι τη χρονιά αυτή η Γη θα αποφύγει τη σύγκρουση με περιθώριο μόλις 30.000 χιλιομέτρων. Η NASA εκτίμησε ακόμα ότι η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι 1 στις 250.000 το 2036 και 1 στις 330.000 το 2068.

Χωρίς να αναφερθεί στους υπολογισμούς της NASA, ο Περμίνοφ προειδοποίησε ότι ο αστεροειδής είναι επικίνδυνος. «Δεν θυμάμαι ακριβώς, νομίζω όμως ότι θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη το 2032» είπε.

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Σούστοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, χαιρέτισε τις δηλώσεις Περμίνοφ, εκτόμησε όμως ότι «ο Απόφις είνα μόνο ένα συμβολικό παράδειγμα, υπάρχουν πολλά άλλα επικίνδυνα αντικείμενα για τα οποία δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα».

Πράγματι, μέχρι σήμερα η NASA έχει εντοπίσει μόλις μερικές εκατοντάδες από τα χιλιάδες διαστημικά αντικείμενα -αστεροειδείς και κομήτες- που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν μια μέρα να βρεθούν σε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη.

Οι επιστήμονες έχουν προτείνει διάφορες θεωρητικές στρατηγικές για αναχαίτιση του κινδύνου, όπως την εκτόξευση διαστημοπλοίων μεγάλης μάζας που θα εκτρέπουν του βράχους με το βαρυτικό τους πεδίο, ή την εγκατάσταση κινητήρων ιόντων στην επιφάνειά τους που σταδιακά θα αλλάζουν την πορεία τους.

Σε γενικές γραμμές, τα πυρηνικά όπλα αποκλείονται λόγω του πιθανού σχηματισμού επικίνδυνων διαστημικών θραυσμάτων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
in.gr
Share/Bookmark

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

1 Σχόλια

  1. Peiratis είπε:

    καλή χρονιά με υγεία και χαρά

    Posted on 1 Ιανουαρίου 2010 στις 3:08 μ.μ.

     

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet