Το κυνήγι της ευτυχίας... σε 5 βήματα

Αναρτήθηκε από SavSidir 3 Μαρ 2010

Το κυνήγι της ευτυχίας μερικές φορές είναι ευκολότερο να το πει κάποιος παρά να το πραγματοποιήσει.
Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι η ευτυχία σε μεγάλο ποσοστό καθορίζεται από γενετικούς λόγους, την υγεία και άλλους παράγοντες που σε μεγάλο βαθμό είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι στην πραγματικότητα μπορούν να ελέγξουν την ευτυχία τους και να την αυξήσουν μέσω ορισμένων πρακτικών.

Η ψυχολόγος Sonja Lyubomirsky, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που έλαβε μέρος στο Συνέδριο της Αμερικανικής ‘Ενωσης για την πρόοδο της επιστήμης αναρωτιέται αν είναι δυνατόν να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι. Παρά το εύρημα ότι η ευτυχία είναι μερικώς γενετικά καθορισμένη και παρά το ότι οι καταστάσεις έχουν μικρότερη επίδραση στην ευτυχία από αυτή που νομίζουμε, θεωρεί ότι μεγάλο ποσοστό ευτυχίας βρίσκεται στη δύναμή μας να την αλλάξουμε. Πέρσι ανασκόπησε 51 έρευνες που εξέτασαν προσπάθειες για αύξηση της ευτυχίας μέσω διαφόρων ειδών θετικής σκέψης και ανακάλυψε ότι οι πρακτικές αυτές μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ευεξία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Psychology.’

Ακολουθούν 5 παράγοντες που η έρευνα έχει δείξει ότι μπορούν να βελτιώσουν την ευτυχία:

Να είστε ευγνώμονες
Ζητήθηκε από ορισμένους συμμετέχοντες στην έρευνα να γράψουν γράμματα ευγνωμοσύνης σε ανθρώπους που τους βοήθησαν με κάποιο τρόπο. Η έρευνα ανακάλυψε ότι αυτοί οι άνθρωποι ανέφεραν αύξηση διάρκειας της ευτυχίας –εβδομάδες ή και μήνες-μετά την υιοθέτηση της συνήθειας. Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι δεν είναι αναγκαία η αποστολή του γράμματος. Ακόμα και όταν οι άνθρωποι έγραψαν γράμματα αλλά δεν τα παρέδωσαν ποτέ στον παραλήπτη εξακολουθούσαν να αναφέρουν ότι αισθάνονταν καλύτερα μετά από αυτό.

Να είστε αισιόδοξοι
Άλλη πρακτική που φαίνεται πως βοηθά είναι η αισιοδοξία. Ζητήθηκε από εθελοντές να οραματιστούν ένα ιδανικό μέλλον-για παράδειγμα η ζωή με υποστηρικτικό σύντροφο ή η ανεύρεση μιας εργασίας που ευχαριστεί-και να περιγράψουν την εικόνα σε ένα ημερολόγιο. Αφού το έκαναν για ορισμένες εβδομάδες οι άνθρωποι αυτοί επίσης ανέφεραν αυξημένα αισθήματα ευεξίας.

Μετρήστε τα καλά που έχετε στη ζωή σας
Άνθρωποι που καταγράφουν τρία καλά πράγματα που τους συνέβησαν κάθε εβδομάδα δείχνουν σημαντικήαύξηση της ευτυχίας τους, σύμφωνα με έρευνες. Φαίνεται πως η πράξη της εστίασης στα θετικά βοηθά τους ανθρώπους να θυμούνται τους λόγους που πρέπει να είναι ευτυχισμένοι.

Χρησιμοποιείτε τις δυνατότητές σας
Σε άλλη έρευνα ζητήθηκε από ανθρώπους να εντοπίσουν τα ισχυρότερα σημεία τους και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να τα χρησιμοποιήσουν με νέους τρόπους. Για παράδειγμα, κάποιος που θεωρεί ότι έχει καλή αίσθηση του χιούμορ να προσπαθήσει να πει ανέκδοτα σε επαγγελματικές συσκέψεις για να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα ή να ευχαριστήσει λυπημένους φίλους. Αυτή η συνήθεια επίσης φαίνεται να αυξάνει την ευτυχία.

Κάντε καλές πράξεις
Φαίνεται πως με τη βοήθεια που δίνουμε στους άλλους βοηθάμε και τον εαυτό μας. Άνθρωποι που αφιερώνουν χρόνο ή χρήματα σε αγαθοεργίες ή που αλτρουιστικά βοηθούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αναφέρουν βελτίωση της ευτυχίας τους.
 

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet