Το YouTube ανακοίνωσε ότι πλέον τα εκατομμύρια βίντεο που φιλοξενεί, θα αποκτήσουν αυτόματους υπότιτλους, κάτι που θα τα καταστήσει πιο προσβάσιμα σε κωφούς και άτομα με προβλήματα ακοής. Η εταιρία, που ανήκει στη Google, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία της, η οποία βασίζεται στις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία αναγνώρισης φωνής, αποτελεί του μεγαλύτερο online πείραμα του είδους του στον κόσμο.


Μέχρι σήμερα, υπότιτλοι υπήρχαν σε μικρό μόνο μέρος του περιεχομένου του Youtube, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το BBC, ότι «ανοίγοντας το περιεχόμενό του σε εκείνους που δεν είχαν μπορέσει πραγματικά να έχουν πρόσβαση σε αυτό στο παρελθόν, θα εκδημοκρατίσει την παροχή πληροφόρησης και θα ενισχύσει την συνεργασία και την κατανόηση».
  
Αρχικά οι υπότιτλοι θα εφαρμοστούν στα βίντεο στην αγγλική γλώσσα και τους επόμενους μήνες θα προστεθούν υπότιτλοι και σε άλλων γλωσσών βίντεο. Μέχρι τότε, οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία αυτόματης μετάφρασης της Google για να μεταφράζουν τους αγγλικούς υπότιτλους σε 50 άλλες γλώσσες.

Η τεχνολογία αναγνώρισης φωνής υπάρχει εδώ και 50 περίπου χρόνια και μόλις τώρα, μετά από αργές και σταδιακές βελτιώσεις, έχει φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο για να χρησιμοποιηθεί σε τόσο μαζική κλίμακα. Οι τεχνικοί της Google προειδοποίησαν πάντως ότι η τεχνολογία ακόμα δεν έχει τελειοποιηθεί.

Προβλήματα όπως οι διαφορετικές διάλεκτοι και προφορές, καθώς και ο θόρυβος στο υπόβαθρο, αποτελούν προκλήσεις για την αποτελεσματική αναγνώριση φωνής και την αυτόματη μετατροπή της σε κείμενο. Όσο πιο καθαρά ακούγονται οι φωνές σε ένα βίντεο, τόσο πιο σωστός θα είναι ο αυτόματος υποτιτλισμός. Οι χρήστες, αναπόφευκτα, δεν θα έπρεπε να περιμένουν μια άψογη μεταφορά των προφορικών λόγων σε γραπτές λέξεις – προς το παρόν τουλάχιστον. Άλλωστε, μερικές φορές, τα αναπόφευκτα λάθη βγάζουν γέλιο!

Το YouTube θεωρείται το πιο δημοφιλές site του διαδικτύου. Οι χρήστες του «ανεβάζουν» περίπου 28.800 ώρες βίντεο κάθε μέρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 700 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της Γης, θα υποφέρει από κάποιου είδους πρόβλημα ακοής ως το 2015. Ο αντιπρόεδρος της Google Βιντ Σερφ (ο αποκαλούμενος και «πατέρας του Ίντερνετ»), που πάσχει από μερική κώφωση και φοράει συνεχώς ακουστικά βαρηκοϊας από την ηλικία των 13 ετών, αποτελεί έναν από τους βασικούς πρωτεργάτες στη νέα πρωτοβουλία του YouTube.
enet.gr
Share/Bookmark

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet