Βρήκαν την «κρυψώνα» του AIDS

Αναρτήθηκε από SavSidir 9 Μαρ 2010

Ειδικοί ανακάλυψαν ότι ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS κρύβεται και στο μυελό των οστών, αποφεύγοντας έτσι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται εναντίων του. Στη συνέχεια μπορεί να «αφυπνιστεί» και να προκαλέσει επιδείνωση της νόσου.


Η ανακάλυψη της «κρυψώνας» που έκαναν αμερικανοί επιστήμονες ανοίγει το δρόμο για πιο αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή στο μέλλον.

Οι ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν στο Αν Άρμπορ, με υπεύθυνη μελέτης την κυτταρική βιολόγο-ιολόγο δρ Κάθλιν Κόλινς, ανακάλυψαν ότι ο ιός μπορεί να μολύνει τα κύτταρα του μυελού των οστών, που μετατρέπονται σε λευκά αιμοσφαίρια του αίματος, δηλαδή στα «όπλα» του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο ιός παραμένει αδρανής μέχρι τα κύτταρα του μυελού των οστών να μετατραπούν σε κύτταρα του αίματος, οπότε και ενεργοποιείται ξανά και προκαλεί νέα μόλυνση. Ο ιός καταστρέφει τα νέα κύτταρα του αίματος και στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται και επιτίθεται για να πλήξει και άλλα κύτταρα.
Τα τελευταία χρόνια, τα φάρμακα δεν έχουν προσφέρει πλήρη ίαση, αλλά έχουν μειώσει σημαντικά τους θανάτους από AIDS. Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν αγωγή εφόρου ζωής διαφορετικά η μόλυνση επιστρέφει.

Αυτό, κατά τους γιατρούς, αποτελεί ένδειξη ότι η δράση του ιού αναστέλλεται, αλλά αυτός δεν πεθαίνει, απλώς κρύβεται κάπου και περιμένει να επανεμφανιστεί, μόλις σταματήσει η φαρμακευτική αγωγή.

Μέχρι στιγμής έχει βρεθεί μια τέτοια «κρυψώνα» του ιού HIV στα μακροφάγα κύτταρα του αίματος και μία στα λεμφοκύτταρα, όμως οι επιστήμονες ήσαν βέβαιοι ότι υπάρχουν και άλλες, όπως και όντως βρέθηκε πλέον άλλη μία στον μυελό των οστών. Οι ειδικοί πιστεύουν ακόμη ότι το γενετικό υλικό του ιού του HIV που προκαλεί το AIDS αντιγράφεται στο ανθρώπινο γονίδιο και έτσι αναπαράγεται ακόμη και όταν όλο το ιικό φορτίο έχει «εξολοθρευτεί».

Αν οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εάν καταφέρουν να «καθαρίσουν» αυτές τις «κρυψώνες» του ιού, τότε οι ασθενείς με AIDS δεν θα χρειάζεται να παίρνουν φάρμακα σε όλη τη ζωή τους.

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό, σύμφωνα με την Κόλινς, θα είναι να αναπτυχθούν φάρμακα που θα στοχεύουν αποκλειστικά στα ευρισκόμενα αδράνεια μολυσμένα κύτταρα του μυελού των οστών, αναγκάζοντάς τα να παράγουν τον ιό, ώστε στη συνέχεια αυτά να αυτό-καταστραφούν και έτσι να αδειάσει η αποθήκη-κρυψώνα του ιού μέσα στον οργανισμό

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Nature Medicine».
tanea.gr
Share/Bookmark

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet