Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, μετά από 88 χρόνια θα τελεστεί τον 15 Αύγουστο!

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση έδωσε την έγκριση για την πρώτη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο μετά το 1922, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, στάλθηκε στο Φανάρι η γραπτή άδεια με την οποία το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού επιτρέπει στον Οικουμενικό Πατριάρχη να λειτουργήσει στο μοναστήρι, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, που έχει σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για την περιοχή και το μοναστήρι, το οποίο φιλοδοξεί να ξαναγίνει σημείο αναφοράς των χριστιανών όλης της Μαύρης Θάλασσας! Χιλιάδες έλληνες ποντιακής καταγωγήςαπό όλον τον κόσμο αναμένεται να φτάσουν τον Δεκαπενταύγουστο στο μοναστήρι για να ζήσουν την μοναδική αυτή στιγμή! Για περισσότερες πληροφορίες, έχει δημιουργηθέι ήδη σχετικό group στο FacebookΤο μοναστήρι της Παναγιάς Σουμελά, καταστράφηκε  ολοσχερώς το 1922 από τους Τούρκους, οι οποίοι αφού λεηλάτησαν όλα τα ιερά κειμήλια και τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στη μονή, μετά την έκαψαν!.

Oι μοναχοί κατάφεραν να κρύψουν μέσα στο παρεκκλήσι της Aγίας Bαρβάρας την εικόνα της Παναγίας, μαζί με το  ευαγγέλιο του Oσίου Xριστοφόρου και τον σταυρό του αυτοκράτορα της Tραπεζούντας, Mανουήλ Kομνηνού.

Το 1951 ο Φίλων Kτενίδης έκανε πράξη την επιθυμία όλων των Ποντίων, με τη θεμελίωση της Νέας Παναγίας Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου στην Καστανιά της Βέροιας, όπου και φυλάσσεται μέχρι σήμερα η εικόνα.

pyles.gr

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet