Σε κλίμα ανείπωτης συγκίνησης και κατάνυξης, τελέστηκε μετά από 88 ολόκληρα χρόνια η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, με τον σκλαβωμένο Πατριάρχη μας να λέει με νόημα: «ας κρατήσουμε σαν αναμμένη πασχαλινή λαμπάδα, την ακαταίσχυντη Θεομητορική Ελπίδα του Σουμελιώτικου Δεκαπενταύγουστου, να ανθίσει πλουσίως μέσα μας και να φέρει κι άλλο!
Στην περιοχή της Τραπεζούντας ζούνε 2.000.000 κρυπτοχριστιανοί με αίμα Ελληνοποντιακό και πολλοί απ' αυτούς παραβρέθηκαν στην Θεία λειτουργία. Αν κοιτάξετε προσεκτικά την δορυφορική μετάδοση της θείας λειτουργίας ανάμεσα στο πλήθος ήταν πολλοί άνθρωποι ντόπιοι φτωχά ντυμένοι και γυναίκες με μαντήλες.
Έπειτα από 87 χρόνια νεκρικής σιγής, στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά ακούγονται βυζαντινοί ύμνοι. Το Μοναστήρι της Τραπεζούντας είναι το σύμβολο της δόξας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, είναι το σύμβολο της Ρωμιοσύνης του Πόντου, είναι το σύμβολο της εξόντωσης του Ελληνικού πολιτισμού της Μικράς Ασίας.
Το 1923 κάηκε ολοσχερώς από τούς Τούρκους, και χάθηκαν ανεκτίμητοι θησαυροί, εισφορές των τελευταίων Κομνηνών και χιλιάδες βιβλία. Καταστράφηκε όπως καταστράφηκε ο ποντιακός ελληνισμός. Είναι από τα ελάχιστα μοναστήρια της Μικράς Ασίας πού διασώζεται. Μίας περιοχής πού στα βυζαντινά χρόνια είχε χιλιάδες μοναστήρια και εκκλησίες.
Ο μητροπολίτης Δράμας τραγουδά ένα παμπάλαιο ποντιακό τραγούδι με τη λήξη της θείας λειτουργίας και η λύρα αντηχεί πάλι στην Παναγιά Σουμελά του Πόντου...
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.