Πλαγκτόν, ρυθμιστής του κλίματος

Αναρτήθηκε από SavSidir 16 Αυγ 2010


Το χρώμα του ωκεανού βρέθηκε να επηρεάζει το σχηματισμό κυκλώνων

Οι μεταβολές στη συγκέντρωση του φυτοπλαγκτού, μικροσκοπικών οργανισμών που δίνουν στους ωκεανούς ένα πρασινωπό χρώμα, επηρεάζουν σημαντικά τον αριθμό και την ένταση των τροπικών κυκλώνων, διαπιστώνει η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

«Συνήθως πιστεύουμε ότι οι ωκεανοί είναι γαλάζιοι, στην πραγματικότητα όμως έχουν ένα πρασινωπό χρώμα» δήλωσε ο Ανάντ Γκναναντέσικαν, επικεφαλής της μελέτης. «Το γεγονός ότι δεν είναι γαλάζιοι έχει επίδραση στην κατανομή των τροπικών κυκλώνων» εξήγησε.

Το πράσινο φυτοπλαγκτόν ζει κοντά στην επιφάνεια του νερού, καθώς χρειάζεται ηλιακή ενέργεια για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης με την οποία παράγει την τροφή του. Στη φωτοσύνθεση, κεντρικό ρόλο παίζει η χλωροφύλλη, η οποία απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία και την εμποδίζει έτσι να διεισδύσει σε μεγάλα βάθη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία να συσσωρεύεται κοντά στην επιφάνεια του νερού. Χωρίς τη χλωροφύλλη, το ηλιακό φως θα έφτανε σε μεγαλύτερα βάθη και θα άφηνε έτσι την επιφάνεια αρκετά ψυχρότερη.

Με τη σειρά του, το ψυχρό νερό επηρεάζει την κυκλοφορία του αέρα στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας και δημιουργεί ανέμους «που τείνουν να εμποδίζουν τις καταιγίδες από το να αναπτύξουν την απαραίτητη υπερδομή που θα τους επέτρεπε να εξελιχθούν σε κυκλώνες» αναφέρουν οι ερευνητές.

Όπως αναφέρει το AFP, η έρευνα του Δρ Γκναναντέσικαν, βασίστηκε σε προσομοιώσεις διαφόρων μεταβολών στη συγκέντρωση του φυτοπλαγκτού στην περιοχή του Βορείου Ειρηνικού Ωκεανού. Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι η χλωροφύλλη παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό κυκλώνων.

Τα αποτελέσματα έχουν γίνει δεκτά για δημοσίευση από το Geophysical Research Letters.

Όπως επισήμαναν οι ερευνητές, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκέντρωση φυτοπλαγκτού βρίσκεται σε πτώση από τον προηγούμενο αιώνα.

in.gr

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet