Η σύσταση προς τους πολίτες να παρακάμπτουν το «φιλί της ζωής» και να κάνουν μόνο μαλάξεις στο στήθος, στη περίπτωση που κάποιος καταρρεύσει μπροστά τους από ανακοπή καρδιάς, αύξησε σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης στην πολιτεία της Αριζόνα.

Μέχρι πρόσφατα, οι γιατροί συνιστούσαν το φιλί της ζωής ως απαραίτητο συστατικό της λεγόμενης καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης. Οι νεότερες μελέτες, όμως, υποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν ωφελούνται από τις τεχνητές αναπνοές.

Δεδομένου ότι πολλοί ενοχλούνται στην ιδέα ότι πρέπει να ακουμπήσουν το στόμα τους σε ένα ξένο στόμα, η παράλειψη των αναπνοών όχι μόνο αυξάνει την αποτελεσματικότητα των μαλάξεων, αλλά επιπλέον αυξάνει την πιθανότητα να βοηθήσει το θύμα κάποιος περαστικός

«Θέλουμε να καταργήσουμε όλους τους λόγους για τους οποίους οι περαστικοί δεν κάνουν τίποτα όταν δουν κάποιον να καταρρέει» αναφέρει ο Δρ Μπεν Μπόμπροου τoυ Τμήματος Υπηρεσιών Υγείας της Αριζόνα.

Η μελέτη του Μπόμπροου δείχνει ότι η εκστρατεία ευαισθητοποίησης που ξεκίνησε η Αριζόνα πριν από πέντε χρόνια αποδίδει σήμερα καρπούς:

Το ποσοστό των περιστατικών ανακοπής στα οποία οι περαστικοί βοήθησαν το θύμα αυξήθηκε από το 28% το 2005 στο 40% το 2009.

Και τα θύματα στα οποία έγιναν μόνο μαλάξεις, χωρίς το φιλί της ζωής, ήταν πιθανότερο να επιβιώσουν: στην ομάδα αυτή επέζησαν τα 113 από τα 849 θύματα (13%) συγκριτικά με 52 στα 666 (8%) μεταξύ των θυμάτων στα οποία οι μαλάξεις συνδυαστήκαν με το φιλί της ζωής.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Journal of the American Medical Association.

Η έρευνα «δείχνει ότι η απλοποίηση των κανόνων καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης, όπως και η ενημέρωση του κοινού, μπορούν πραγματικά να σώσουν ζωές» σχολίασε ο Μάικλ Σέιρ, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συλλόγου Καρδιολογίας.

Από το 2008, ο Σύλλογος συνιστά να γίνεται ανάνηψη μόνο με μαλάξεις.

Οι μόνες περιπτώσεις στις οποίες το φιλί της ζωής αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης είναι τα θύματα πνιγμού, τα παιδιά και όσοι υπέστησαν ανακοπή λόγω ναρκωτικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το αίμα πρέπει να οξυγονωθεί με τεχνητές αναπνοές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, η καρδιά σταματάει λόγω απόφραξης των αγγείων, οπότε το σημαντικό είναι να γίνουν μαλάξεις για να κυκλοφορήσει αίμα στα αγγεία.

Η διαδικασία είναι απλή:

    Αν κάποιος καταρρεύσει, δεν ανταποκρίνεται αν κάποιος τον κουνήσει και δεν αναπνέει κανονικά, καλέστε ασθενοφόρο ή ζητήστε από κάποιον άλλο να το καλέσει.

    Με το θύμα ανάσκελα, τοποθετήστε το ένα χέρι πάνω από το άλλο στο κέντρο του στέρνου του θύματος.

    Τεντώστε τα χέρια ώστε να κλειδώσουν οι αγκώνες και πιέστε δυνατά στο στήθος γέρνοντας μπροστά με όλο το βάρος σας. Συνεχίστε να πιέζετε 100 φορές το λεπτό.

    Αν υπάρχει διαθέσιμος απινιδωτής χρησιμοποιήστε τον ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης. Σε διαφορετική περίπτωση συνεχίστε τις μαλάξεις μέχρι να έρθει ασθενοφόρο.
  Πηγή

  Δείτε όλες τις αναρτήσεις

  Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

  0 σχόλια

  Δημοσίευση σχολίου

  Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
  Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

  Δημοφιλείς αναρτήσεις

  Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
  Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
  Image Hosted by ImageShack.us

  My Banner

  savsidir

  Εσωτερικά Link

  Twitter Savsidir

  Αναγνώστες

  Αναζήτηση εργασίας

  Εργασία από την Careerjet