Ο Ασάνζ στην αντεπίθεση

Αναρτήθηκε από SavSidir 31 Ιαν 2011

Για τρομοκρατία των εκδοτών από τις ΗΠΑ, έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes, ο Τζουλιάν Ασάνζ. Οι απαντήσεις στους επικριτές του και η ασπίδα της "Πρώτης Τροπολογίας"

Συνέντευξη στην εκπομπή "60 Minutes" παραχώρησε ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks, Τζολιάν Ασάνζ. Απάντησε στους επικριτές του και αρνήθηκε ότι είχε ως εφαλτήριο τα αντιαμερικανικά του αισθήματα.

Μεταξύ άλλων, υπεραμύνεται των επιλογών του, λέγοντας ότι προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία, αναφέρεται στα παιδικά του χρόνια στη Αυστραλία και τη “μύησή” του στον κόσμο των υπολογιστών, σε ηλικία 13 ετών.

“Οι αξίες μας είναι εκείνες των πατέρων των Αμερικανικής Επανάστασης”, δήλωσε χαρακτηριστικά, αρνούμενος ότι η “ατζέντα” του στηρίζεται σε αντι-αμερικανικά συναισθήματα και κίνητρα και δηλώνοντας πως επιθυμία του ήταν και είναι, κάθε εκδότης, να δημοσιεύει τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του, χωρίς το φόβο των συνεπειών.

“Δεν υπάρχει προηγούμενο έκδοσης εκδότη για κατασκοπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα τελευταία 50 χρόνια τουλάχιστον. Αυτοί είναι οι κανόνες, απλά δε γίνεται”, είπε υπογραμμίζοντας:

“Αν φτάσαμε στο σημείο, οι ΗΠΑ να τρομοκρατούν μικρούς εκδότες από τη δημοσίευση υλικού, τότε έχουμε χάσει το δρόμο μας. Έχουν κλονιστεί τα θεμέλιά μας. Έχουμε πετάξει την Πρώτη Τροπολογία στα σκουπίδια, γιατί οι εκδότες πρέπει να είναι ελεύθεροι να δημοσιεύουν”.

Ο Ασάνζ απαντάει και στο ερώτημα “κατά πόσο οι εφημερίδες που δημοσίευσαν έγγραφα της  WikiLeaks, θα βοηθήσουν στην κάλυψη των δικαστικών του εξόδων”, όπως συνέβη με την περίπτωση του Ντάνιελ Έλσμπεργκ, που διέρρευσε απόρρητα έγγραφα του Αμερικανικού Πεταγώνου, το 1971. Ο ίδιος δε φαίνεται να το πιστεύει.

Πριν τη σύλληψή του, όπως ο ίδιος λέει, ζούσε ως νομάς. Τους λόγους που τον έκαναν να επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής, αναλύει στον παρουσιαστή της εκπομπής, Στιβ Κροφτ.

“Δεν ανήκουμε στους ακτιβιστές που θέλουν να σώσουν τις φάλαινες, αλλά να δώσουν στον κόσμο τις πληροφορίες και την ενημέρωση, που χρειάζονται. Γιατί αυτό; Γιατί χωρίς τις ωμές πληροφορίες, απλά βαδίζουμε στο σκοτάδι”, τόνισε.

Το κακό παιδί του διαδικτύου

Ο κατ' άλλους “πιο κακός Αυστραλός” και κατ' άλλους “άνδρας της χρονιάς” για το 2010, έδωσε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα, που τον κατέστησαν ως μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, για την κοινή γνώμη παγκοσμίως.

Κι αυτό ήταν αυτονόητο και αναμενόμενο να συμβεί, καθώς υπήρξε η “βιτρίνα” της WikiLeaks, της ιστοσελίδας που με τις διαρροές και αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων, έκανε “άνω κάτω” τη διεθνή διπλωματία, ενώ εξέθεσε ιδιαίτερα – αν και από ό,τι φαίνεται όχι ανεπανόρθωτα - τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα μάτια των εταίρων τους και μη.

Ο ίδιος κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου ήδη από την προαναγγελία των αποκαλύψεων και το κέρδισε, με την πραγματοποίηση της “απειλής” του.

Μεταξύ – πολλών – άλλων, στα διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν, αναφέρονταν λεπτομέρειες για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, τις μυστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τα οικονομικά σκάνδαλα του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, τις κτηνωδίες των Αμερικανών στο Ιράκ, αλλά και τις υπόγειες “παραγγελίες” της Χίλαρι Κλίντον για παρακολούθηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΟΗΕ.

Ο Ασάνζ συνελήφθη πρόσφατα, μετά από διεθνές ένταλμα που εκδόθηκε εις βάρος του από την Interpol, για την κατηγορία του βιασμού δύο γυναικών στη Σουηδία και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση τον προηγούμενο μήνα.

Ενώ για τους στρατιωτικούς και τα μέλη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπάρχουν κανόνες για την αποκάλυψη μυστικών πληροφοριών, οι ενέργειες του ίδιου προστατεύονται από όσα ορίζει η Πρώτη Τροπολογία, σύμφωνα με τον ίδιο.

Δείτε εδώ τα βίντεο της συνέντευξης

Πηγή

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet