Η φράση γρήγορο φαγητό έχει ιδιαίτερο νόημα για τα φυτά του γένους Utricularia: η παγίδα που στήνουν για να πιάσουν μικρά υδρόβια ασπόνδυλα κλείνει σε λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, ταχύτερα από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο σαρκοφάγο φυτό.

Τα υδρόβια φυτά Utricularia καραδοκούν σε λιμνάζοντα νερά όπου τα λιγοστά θρεπτικά στοιχεία δεν επαρκούν για την ανάπτυξη της βλάστησης.

Για να συμπληρώσουν τη δίαιτά τους σε άζωτο και άλλα στοιχεία, τα σαρκοφάγα φυτά καταπίνουν κωπήποδα και άλλα ασπόνδυλα ανοίγοντας απότομα μια παγίδα στη μορφή φούσκας.

Έρευνα των πανεπιστημίων της Γκρενόμπλ και του Φράιμπουργκ αποκαλύπτει τώρα ότι αυτές οι παγίδες είναι τα ταχύτερα σαγόνια του φυτικού βασιλείου.

Ακόμα κι αν η ταχύτητα του βίντεο μειωθεί κατά δέκα φορές, το ανθρώπινο μάτι δυσκολεύεται να αντιληφθεί την ταχύτατη κίνηση: η επιτάχυνση της παγίδας καθώς κλείνει φτάνει τα 600g, ή 600 φορές την επιτάχυνση της βαρύτητας.

Για να στήσουν την παγίδα τους, τα Utricularia σφίγγουν και παραμορφώνουν τη φούσκα προς τα μέσα, αποθηκεύοντας έτσι ελαστική ενέργεια στα τοιχώματά της.

Όταν κάποιο ζωύφιο κάνει το λάθος να ακουμπήσει τα τριχίδια στο στόμιο της παγίδας, η φούσκα ανοίγει απότομα και δημιουργεί υποπίεση στο εσωτερικό της. Λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου αργότερα, το θύμα έχει παγιδευτεί πριν καν καταλάβει τι το βρήκε.

Με τα πεπτικά ένζυμα που διοχετεύονται τα επόμενα λεπτά στην παγίδα, ο θάνατος δεν αργεί και η χώνεψη αρχίζει.

Η τακτική είναι τόσο πετυχημένη που το γένος Utricularia έχουν επεκταθεί σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής. Λόγω της ιδιαίτερης διατροφής τους, τα φυτά αυτά έχουν ασυνήθιστη δομή, χωρίς διαφοροποιημένους βλαστούς, ρίζες και φύλλα.

Η έρευνα του Δρ Φιλίπ Μαρμοτάν και των συνεργατών του δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society B. Είναι διαθέσιμη στη μορφή προέκδοσης εδώ.

Δείτε την πλήρης έκδοση του βίντεο



Πηγή

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet