Διαστημικά παρατηρητήρια της NASA κατέγραψαν την πορεία ενός κομήτη που έπεσε στον Ήλιο και χάθηκε για πάντα μέσα του, την ώρα που μια τεράστια έκρηξη ξεσπούσε συμπτωματικά στην άλλη πλευρά του μητρικού μας άστρου...

«Το ενδιαφέρον είναι ότι μια εκτίναξη στεμματικού υλικού εξερράγη ακριβώς την ώρα που ο κομήτης πλησίαζε τον Ήλιο» ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του Ηλιακού και Ηλιοσφαιρικού Παρατηρητήριου (SOHO), ενός διαστημικού τηλεσκοπίου που παραμένει μόνιμα στραμμένο στον Ήλιο.

Τα δύο φαινόμενα πιθανότατα δεν συνδέονται, εκτιμά η NASA. «Οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν βρει μια πειστική φυσική σύνδεση ανάμεσα στους κομήτες που πλησιάζουν τον Ήλιο και τις εκτινάξεις στεμματικού υλικού.

Οι εκτινάξεις στεμματικού υλικού (CMS) είναι βίαιες εκρήξεις που προκαλούνται από διαταραχές του ηλιακού μαγνητικού πεδίου και εκτοξεύουν στο Διάστημα δισεκατομμύρια τόνους υλικού, με ταχύτητες που ξεπερνούν το ενάμισι εκατομμύριο χιλιόμετρα την ώρα.

Όπως έδειξαν τα δεδομένα από ένα άλλο διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO), η συγκεκριμένη έκρηξη συνέβη στην πραγματικότητα λίγο πριν από τη βουτιά θανάτου του κομήτη στις 11 Μαΐου.

«Οι εικόνες του SDO δείχνουν ότι η CME εξερράγη πριν ο κομήτης πλησιάσει αρκετά την επιφάνεια του Ήλιου ώστε να αλληλεπιδράσει με ισχυρά μαγνητικά πεδία» εξηγεί η ανακοίνωση.

Ο εξαφανισμένος πια κομήτης είχε ανακαλυφθεί λίγο νωρίτερα από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Σεργκέι Σούρπακοφ.

Κατατασσόταν στη λεγόμενη οικογένεια κομητών Κρόιτς, η οποία περιλαμβάνει κομήτες που διέρχονται σε απόσταση λίγων εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων από τον Ήλιο.

Οι κομήτες αυτοί παίρνουν το όνομά τους από τον αστρονόμο του 19ου αιώνα Χάινριχ Κρόιτς, ο οποίος έδειξε ότι τα σώματα αυτά έχουν κοινή προέλευση: όλοι τους πιστεύεται ότι είναι θραύσματα ενός γιγάντιου κομήτη που διαλύθηκε πριν από μερικούς αιώνες.

Δείτε το Βίντεο

comet by Savsidir
Πηγή

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet