Μια πόλη κάτω από τη γη [Βίντεο]

Αναρτήθηκε από SavSidir 30 Σεπ 2011

Το όνομα της πόλης Coober Pedy στην Αυστραλία "μιλάει" από μόνο του, για όσους γνωρίζουν την τοπική διάλεκτο των Αβοριγίνων. Προέρχεται από τον όρο "Kupa-piti" και σημαίνει, σε ελεύθερη μετάφραση, "η τρύπα που έσκαψε ο λευκός άνθρωπος".

Αν ο πλούτος της περιοχής -τα κοιτάσματα οπαλίου- ήταν αυτά που έκαναν τους Καυκάσιους να μείνουν εκεί, η γεωγραφία και το κλίμα της ήταν εκείνα, που τους ώθησαν να φτιάξουν τα σπίτια τους υπόγεια (για να μπορούν να υπομείνουν τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, που συχνά ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου).

Ορισμένοι χαρακτηρίζουν το Coober Pedy ως την παγκόσμια πρωτεύουσα του οπαλίου και πραγματικά, από το 1916 μέχρι το 1999 κατεγράφησαν εκεί περισσότερες από 250.000 είσοδοι για δυνητικά ορυχεία.

Η νομοθεσία επιδίωξε να βάλει “φρένο” σε ενδεχόμενη εξόρυξη μεγάλης κλίμακας και έτσι δίνει σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να αγοράσει δικαιώματα για να κάνει έρευνες και εξόρυξη σε περιοχή 15,3 τ.μ/άδεια.

Τα υπόγεια σπίτια των 1.916 κατοίκων (βάσει απογραφής του 2006 σε αυτούς περιλαμβάνονται και 268 ιθαγενείς Αυστραλιανοί) προσελκύουν παγκόσμιο ενδιαφέρον και δεν είναι ακριβότερα από τα υπέργεια, παρά τις σημαντικές εργασίες εκσκαφής. Ένα σπίτι τριών δωματίων, με σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο, κοστίζει όσο και το αντίστοιχο υπέργειο, ενώ δεν χρειάζεται ποτέ κλιματισμό, γιατί διατηρεί σταθερή θερμοκρασία και υγρασία.

Μάλιστα, στην περιοχή λειτουργεί υπόγειο ξενοδοχείο, το "Desert Cave Hotel", αλλά και γήπεδο γκολφ, το οποίο μπορεί να μην έχει ίχνος γκαζόν, αλλά παρουσιάζει μια ιδιομορφία που το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές: οι γκόλφερς συγκεντρώνονται κυρίως το βράδυ, για να αποφύγουν τον καύσωνα του μεσημεριού, παίζοντας με φωσφορίζουσες μπάλες, ενώ τους προσφέρεται ένα μικρό κομμάτι "χλοοτάπητα", που τοποθετούν για κάθε μπαλιά.

Δείτε Φωτογραφίες και βίντεο από την πόλη Coober Pedy 


Πηγή

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet