Αστρονόμοι στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ένας πλανήτης-νάνος που ανακαλύφθηκε πριν τέσσερα χρόνια λίγο έξω από τον Ποσειδώνα ήταν κάποτε γεωλογικά ενεργός και μάλιστα διαθέτει ένα λεπτό στρώμα ατμόσφαιρας. Ο 2007 OR10 είναι τώρα ένας παγωμένος κόσμος και οι επιστήμονες τον έχουν ονομάσει «Χιονάτη».

Η κόκκινη Χιονάτη

Ο 2007 OR10 βρίσκεται στη ζώνη σωμάτων Κούιπερ η οποία αποτελείται από μεγάλους παγωμένους βράχους που κινούνται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Η ζώνη Κούιπερ βρίσκεται στα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος και σύμφωνα με τους επιστήμονες δημιουργήθηκε πριν από 4,5 δισ. έτη από τις βαρυτικές δυνάμεις που ασκούσε τότε ο Ποσειδώνας.

Σε αυτή τη ζώνη υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 70 χιλιάδες σώματα με διάμετρο άνω των 100 χλμ. Ορισμένα από αυτά έχουν χαρακτηριστικά τα οποία τα κατατάσσουν στην κατηγορία των πλανητών-νάνων. Ένα τέτοιο σώμα είναι και ο 2007 OR10. Αν και η όψη του είναι ολίγον ερυθρή, οι επιστήμονες του έχουν δώσει το όνομα «Χιονάτη» επειδή μεγάλο μέρος της επιφάνειας του καλύπτεται από πάγο νερού.

Τα κρυοηφαίστεια και η ατμόσφαιρα

Αστρονόμοι στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) μελέτησαν τη Χιονάτη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πάγος νερού είναι προϊόν της δράσης κρυοηφαστείων τα οποία ήταν ενεργά στον πλανήτη-νάνο στο πολύ μακρινό παρελθόν. Τα κρυοηφαίστεια είναι ηφαίστεια που αντί για πυρακτωμένα, τηγμένα, πετρώδη υλικά εκτοξεύουν λιωμένο πάγο, αμμώνιο και άλλες πτητικές ενώσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η Χιονάτη διέθετε κάποτε ατμόσφαιρα αλλά κάποια στιγμή άρχισε να «πεθαίνει» γεωλογικά. Έτσι τα συστατικά της ατμόσφαιράς της άρχισαν προοδευτικά να εξαφανίζονται ή, σύμφωνα με τους ερευνητές, να «γλιστρούν» στο Διάστημα. Το μόνο που έχει απομείνει είναι ένα λεπτό στρώμα μεθανίου το οποίο είναι και αυτό που προσδίδει το ερυθρό χρώμα στην Χιονάτη.

«Η Χιονάτη ήταν κάποτε ένας ενεργός μικρός κόσμος με κρυοηφαίστεια και ατμόσφαιρα. Τώρα είναι παγωμένη με μια ατμόσφαιρα που γλιστράει με αργό ρυθμό» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Μάικ Μπράουν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για τις παρατηρήσεις τους το 6,5 μέτρων τηλεσκόπιο Magellan Baade στη Χιλή.
Πηγή

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet