Σημαντικά στοιχεία για τη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων αποκάλυψε η ανατομία 12 αρχαίων αγγείων που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα της Κέρκυρας και ταξίδεψαν στο εγκληματολογικό εργαστήριο του πανεπιστημίου της Lund στη Σουηδία, όπου υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο DNA.

Η ανάλυση των οργανικών καταλοίπων έδειξε πως το περιεχόμενο των αγγείων δεν ήταν μόνο λάδι και κρασί, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες μετέφεραν επίσης δυόσμο, θυμάρι, ρίγανη, καρύδια πιπερόριζα και όσπρια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Μπρένταν Φόλεϊ, αρχαιολόγο του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Γουντς Χολ της Μασαχουσέτης και τους αρχαιολόγους Δημήτρη Κουρκουμέλη και Θεοτόκη Θεοδούλου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, με τη σημαντική αρωγή του Πανεπιστημίου της Lund.

Οι αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως χρήσιμα τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς – όπως τονίζουν – «εάν καταφέρουμε να ανακτήσουμε το πλήρως γενετικό του αρχαίου σταφυλιού, ίσως καταφέρουμε να δημιουργήσουμε και πάλι το αρχαίο φυτό».

Αναλύσεις με τη μέθοδο DNA πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2005 σε δύο αμφορείς από τη Χίο. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του πανεπιστημίου Lund είναι η πρώτη που αναλύει με τρόπο συστηματικό και σε βάθος κυττάρου το περιεχόμενο μίας ολόκληρης ομάδας αρχαίων ελληνικών αγγείων.
Πηγή

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet