Τη δημιουργία ενός γιγαντιαίου παγόβουνου στη δυτική Ανταρκτική, αναμένουν οι επιστήμονες της NASA, καθώς παρατήρησαν ρωγμή στον παγετώνα Pine Island Glacier (PIG). Είναι η πρώτη φορά που παρακολουθείται η γέννηση ενός παγόβουνου «λεπτό προς λεπτό».

Η ρωγμή έχει μήκος 30 χλμ και βάθος 50 μέτρων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στις αρχές του 2012, αναμένεται να αποσπαστεί, από τον παγετώνα Pine Island Glacier προς τη Θάλασσα Αμούνδσεν, ένα παγόβουνο έκτασης 880 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ύψους 500 μέτρων.

Ωστόσο, μόνο τα 49 μέτρα θα βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η απομάκρυνσή του θα σημάνει τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει καταγραφεί στον Παγετώνα της Νήσου Πάιν από την ανακάλυψή του στη δεκαετία του 1940.

Όπως επισημαίνεται από τους επιστήμονες, που συμμετέχουν στην αποστολή της Επιχείρησης IceBridge της NASA, το γιγαντιαίο παγόβουνο θα πρέπει να παρακολουθηθεί προσεκτικά, καθώς τέτοιου μεγέθους παγόβουνα προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στις γειτονικές περιοχές.

Σημειώνεται πως ο παγετώνας Pine Island Glacier είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ανταρκτική και προσελκύει τα βλέμματα των επιστημόνων λόγω του μεγέθους, αλλά και της αστάθειάς του. 

Ο εν λόγω παγετώνας έχει «γεννήσει» και το 2001 ένα πολύ μεγάλο παγόβουνο. «Βλέπουμε πραγματικά αυτή τη στιγμή πώς γίνεται κάτι τέτοιο, πως γεννιέται ένα παγόβουνο, και αυτό είναι πολύ συναρπαστικό για μας» δήλωσε ο Μάικλ Στάντιντζερ, επιστήμονας του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκοντάρ ο οποίος μετέχει στο πρόγραμμα IceBridge.
Πηγή

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet