Ανάλογα με τον εχθρό που καλούνται να αντιμετωπίσουν, ορισμένα θαλάσσια μαλάκια που ζουν σε μεγάλο βάθος μπορούν να αλλάζουν καμουφλάζ και από διάφανα να γίνονται σκούρα κόκκινα.

Ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Duke μελέτησαν ένα χταπόδι (Japetella heathi) και ένα καλαμάρι (Onychoteuthis banksii) που εφαρμόζουν αυτή την τακτική.

Υπό κανονικές συνθήκες, τα δύο πλάσματα είναι σχεδόν τελείως διάφανα, οπότε παραμένουν αόρατα για τους περισσότερους εχθρούς τους.

Περιστασιακά, όμως, έρχονται αντιμέτωπα με θηρευτές που εκπέμπουν μπλε φως μέσω βιοφθορισμού, προκειμένου να φωτίσουν τη λεία τους.

Και όταν φωτιστούν απευθείας με μπλε φως, ακόμα και τα διάφανα σώματα γίνονται αντιληπτά μέσα στο νερό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα δύο μαλάκια αλλάζουν τακτική: Ενεργοποιούν ειδικούς μύες, οι οποίοι  «τεντώνουν» κύτταρα που περιέχουν σκούρες κόκκινες χρωστικές, οπότε το σώμα τους από διάφανο γίνεται σκούρο κόκκινο.

Δεδομένου όμως ότι το κόκκινο φως απορροφάται από το θαλασσινό νερό, τα κόκκινα αντικείμενα φαίνονται κατάμαυρα σε μεγάλο βάθος.

Τα πολυμήχανα μαλάκια καταφέρνουν έτσι να παραμείνουν απαρατήρητα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Current Biology.

Δείτε το Βίντεο...

Πηγή

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet