Μια δενδρόβια σαύρα μήκους δύο μέτρων που ακολουθεί μια ασυνήθιστη διατροφή με φρούτα αναγνωρίστηκε ως νέο είδος στο νησί Λουζόν των Φιλιππίνων.

H ανακάλυψη ενός τόσο μεγάλου είδους σπονδυλωτού είναι πια εξαιρετικά σπάνια και επιβεβαιώνει ότι οι Φιλιππίνες κρύβουν ακόμα μεγάλο βιολογικό πλούτο, επισημαίνουν οι ερευνητές.


Η σαύρα Varanus bitatawa είναι σχετικά στενός συγγενής του δράκου του Κομόντο, της μεγαλύτερης σαύρας του κόσμου, η οποία ζει στην Ινδονησία, είναι σαρκοφάγος και φτάνει σε μήκος τα τρία μέτρα.

Ο βαράνος του νησιού Λουζόν φτάνει σε μήκος τα δύο μέτρα, είναι όμως δενδρόβιος και τρέφεται αποκλειστικά με φρούτα. «Είναι μόλις το τρίτο είδος σαύρας σε όλο τον κόσμο που τρέφεται με φρούτα» σχολίασε στο Reuters ο Ράφε Μπράουν του Πανεπιστημίου του Κάνσας, μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας που υπογράφει την ανακάλυψη.

Οι βιολόγοι της ομάδας υποψιάζονται ότι ο βαράνος V.bitatawa ήδη βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, δεδομένου ότι οι κάτοικοι του νησιού τον κυνηγούν για το νόστιμο κρέας του. Ο λόγος για τον οποίο δεν είχε γίνει αντιληπτός από τους επιστήμονες μέχρι σήμερα είναι πιθανώς οι τακτικές που έχει αναπτύξει για να κρύβεται από τους κυνηγούς.

Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη του ασυνήθιστου είδους ήρθαν το 2001, όταν οι επιστήμονες φωτογράφισαν ψόφιες σαύρες στο έδαφος του πυκνού δάσους. Πέρασαν πολλά χρόνια, μέχρι το 2009, μέχρι οι ερευνητές να καταφέρουν να μελετήσουν ένα ζωντανό εκπρόσωπο του είδους.

Οι γενετικές αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για νέο είδος βαράνου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο στενότερος συγγενής του είναι ένας άλλος βαράνος, ο Varanus olivaceus, ο οποίος ζει στην άλλη πλευρά του νησιού, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biology Letters που εκδίδει η βρετανική Βασιλική Εταιρεία.

Τα μόνα ευρήματα αντίστοιχης σημασίας τις τελευταίες δεκαετίες είναι ο πίθηκος κιπούνζι, ένα νέο είδος που ανακαλύφθηκε στα δάση της Τανζανίας, και το δασόβιο βοοειδές σαολά, το οποίο ζει αποκλειστικά στο Βιετνάμ και το Λάος.

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet