Αν κυνηγάτε την ευτυχία θα σας διαφύγει

Αναρτήθηκε από SavSidir 25 Μαΐ 2011

Ενώ το κυνήγι της ευτυχίας μοιάζει λογικός στόχος, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το να έχετε προσωπικό στόχο την ευτυχία εμποδίζει την απόκτησή της.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που έδιναν μεγαλύτερη αξία στην ευτυχία είχαν την τάση να αναφέρουν ότι είναι λιγότερο ευτυχισμένες και περισσότερο θλιμμένες σε σχέση με γυναίκες που δεν έδιναν τόση σημασία στη διατήρηση του χαμόγελου.

Η ερευνήτρια Iris Mauss, του Πανεπιστημίου του Ντένβερ, δήλωσε ότι το να θέλει κάποιος να είναι ευτυχισμένος τον καθιστά λιγότερο ευτυχή. Αν επισταμένως στοχεύουμε στην ευτυχία, φαίνεται πως οδηγούμαστε σε σαμποτάζ της.

Στην πρώτη έρευνα, επιστήμονες εξέτασαν 59 γυναίκες που ανέφεραν την ύπαρξη στρεσογόνου γεγονότος το προηγούμενο εξάμηνο όπως διαζύγιο, τραυματισμό, τραυματισμό ή θάνατο στενού μέλους της οικογένειας, ξαφνική απώλεια εργασίας ή έκθεση σε εγκληματική πράξη. Οι γυναίκες επίσης υπέδειξαν την αξία που έβαζαν στην ευτυχία και το επίπεδο του στρες.

Μεταξύ των γυναικών που ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα στρες, όσες εκτιμούσαν την ευτυχία περισσότερο ανέφεραν ότι είναι λιγότερο ευτυχισμένες και είχαν κατά μέσον όρο 17 συμπτώματα κατάθλιψης έναντι 4 που είχαν γυναίκες με χαμηλό στρες που εκτιμούσαν τα επίπεδα ευτυχίας. Ανεξάρτητα από την αξία που έβαζαν στην ευτυχία, οι γυναίκες με υψηλό στρες δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα ευτυχίας.

Η Mauss εξήγησε ότι είναι σημαντικό, επειδή γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα στρες μπορούν να αποδώσουν στη δυστυχία τους το στρες. Έτσι, ανεξάρτητα από την αξία που βάζουν στην ευτυχία, το στρες δεν είναι πιθανόν να τους αφήσει την ευκαιρία να ανησυχούν για το επίπεδο ευτυχίας που έχουν κατακτήσει.

Ενώ η έρευνα έδειξε σχέση μεταξύ της εστίασης στην ευτυχία και την πραγματική ευτυχία, δεν έδειξε ότι το ένα προκαλεί το άλλο.

Στη δεύτερη έρευνα, επιστήμονες τοποθέτησαν 69 φοιτήτριες σε 2 ομάδες. Μισές διάβασαν σχετικά με το πώς η αξία της ευτυχίας μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές σχέσεις, την επαγγελματική επιτυχία και την υγεία, ενώ άλλες διάβασαν ότι οι ακριβείς κρίσεις μπορούν να οδηγήσουν στα ίδια οφέλη.

Οι συμμετέχουσες παρακολούθησαν είτε μια χαρούμενη είτε μια θλιβερή ταινία.

Όσες διάβασαν για τα οφέλη της ακρίβειας των κρίσεων ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας μετά τη χαρούμενη ταινία. Όσες διάβασαν για την αξία της ευτυχίας ανέφεραν παρόμοια χαμηλά επίπεδα ευτυχίας με όσες παρακολούθησαν τη θλιβερή ταινία. Υπήρξε μικρή διαφορά στην αξιολόγηση ευτυχίας μεταξύ των 2 ομάδων μετά τη θλιβερή ταινία.

Η Mauss σημείωσε 2 μηχανισμούς με τους οποίους γυναίκες που εστιάζουν στην ευτυχία μπορεί να βρουν τον εαυτό τους δυστυχή.

Ενδεχομένως μπορούν να θέτουν υψηλότερους στόχους για τον εαυτό τους.

Όταν οι άνθρωποι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι, θέτουν υψηλότερα standards τα οποία είναι περισσότερο πιθανό να υπολείπονται. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δυσαρέσκεια μειώνοντας τα επίπεδα ευτυχίας και ευεξίας. Η δεύτερη έρευνα, δήλωσε, παρέχει ενδείξεις για αυτό, καθώς η σχέση ήταν το αποτέλεσμα πειράματος σχετικά με την παρακολούθηση θλιβερής ταινίας.

Μπορεί ακόμα η έμφαση στην προσωπική ευτυχία να οδηγεί κάποιον να παραμελεί τις σχέσεις του με την οικογένεια και τους φίλους. Μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στις κοινωνικές σχέσεις,

Η Mauss δήλωσε ότι αν κάποιος θέλει να είναι ευτυχισμένος μπορεί ενδεχομένως να εστιάζει στον εαυτό του και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις κοινωνικές του σχέσεις.

Ο Jonathan Schooler, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στη Σάντα Μπάρμπαρα, δήλωσε ότι αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα η νέα μελέτη περιέχει ενδείξεις ότι το να θέτει κάποιος στόχο την ευτυχία μπορεί να υπονομεύει τον ίδιο το στόχο.

Ο Schooler, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι μια αιτία που οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι όταν δίνουν έμφαση αναλυτικά στο κυνήγι της ευτυχίας είναι ότι προδιαθέτουν τον εαυτό τους στην απογοήτευση.

Δήλωσε ότι μια καλή στρατηγική θα ήταν να θέτουμε στόχους με συγκεκριμένο τέλος-συγκεκριμένους στόχους, κατορθώματα ή επιβραβεύσεις.

Πρόσθεσε ότι αν κάποιος θέλει να είναι ευτυχισμένος, η ευτυχία μπορεί να δραπετεύσει. Πόσο σίγουρος είναι κάποιος ότι είναι τόσο ευτυχής όσο ήλπιζε; Η ευτυχία δεν έχει αυταπόδεικτο δείκτη που μας ενημερώνει ότι την κατορθώσαμε. Εξαιτίας αυτού μπορεί να διαφεύγει.

Η Mauss εξηγεί ότι δεν λέει να μην προσπαθούμε να είμαστε ευτυχισμένοι αλλά ότι μια υπερβολική εστίαση στην ευτυχία μπορεί να έχει τις αρνητικές της πλευρές. Δεν είναι πάντα κακό να κυνηγάμε την ευτυχία. Αν δώσουμε στους ανθρώπους τα σωστά όπλα για το κυνήγι της, μπορούν να αυξήσουν την ευτυχία και την ευεξία τους.

Δήλωσε ότι υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι που μπορεί να βοηθήσουν τελικά ανθρώπους να αποκτήσουν την ευτυχία χωρίς την αρνητική επίδραση που συνοδεύει τον στόχο. Ένας τρόπος, δήλωσε, μπορεί να είναι να ασχολούνται με τα συναισθήματα τους οι άνθρωποι κάνοντας δραστηριότητες που τους ευχαριστούν αποσύροντας την εστίαση από το στόχο της ευτυχίας καθεαυτής.

Άλλος τρόπος είναι να αλλάξει το είδος της ευτυχίας που κυνηγά κάποιος. Σύμφωνα με την ειδικό φαίνεται πως οι άνθρωποι κυνηγούν την ευτυχία σαν προσωπικό ηδονιστικό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί ορισμοί της ευτυχίας και ορισμένοι μπορεί να αποφεύγουν την αυτοϋπονόμευση.

Η Mauss δήλωσε ότι, για παράδειγμα, το να κάνουμε ευτυχισμένους τους άλλους ανθρώπους μπορεί να αποτελεί καλό ορισμό της ευτυχίας. Υποθέτει ότι αν κάποιος δεν ακολουθεί μια ηδονιστική εκδοχή της ευτυχίας αλλά μιας που βασίζεται στον αλτρουισμό ή τους κοινωνικούς δεσμούς, το κυνήγι αυτού του είδους της ευτυχίας μπορεί να μην έχει αρνητική επίδραση στον εαυτό του.

Ωστόσο, ο Schooler δήλωσε ότι η έρευνα δεν είναι ακόμα πολύ προχωρημένη για να δικαιολογεί δραστικές αλλαγές στους στόχους που οι άνθρωποι έχουν θέσει για τον εαυτό τους.

Πρόσθεσε ότι το να κάνουμε τον εαυτό μας ευτυχισμένο είναι πολύ σημαντικό θέμα αλλά θεωρεί ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη μεγάλη αλλαγή των στόχων μας με βάση αυτό.

Η έρευνα, επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια Denver, Boston College, Hebrew University και the University of California, δημοσιεύεται στο περιοδικό Emotion.

Η ομάδα σημειώνει ότι η έρευνα μπορεί να μην εφαρμόζει σε όλες τις κουλτούρες, καθώς οι Αμερικανοί μπορεί να προσδίδουν υψηλότερη αξία στο κυνήγι της ευτυχίας.

Πηγή

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet