Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ολική έκλειψη της Σελήνης ορατή από την Ελλάδα και ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου μας εξηγεί πως θα είναι η όψη της Σελήνης κάτω από το πέπλο της γήινης σκιάς.

Σε σχετικό δελτίο τύπου ο κ. Σιμόπουλος αναφέρει πως λίγο μετά τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου (10 Δεκεμβρίου) θα δούμε τη Σελήνη να ανατέλλει «ματωμένη»! Πρόκειται για την ολική έκλειψη της Σελήνης που θα αρχίσει αρκετά νωρίτερα (1:33 μμ. ώρα Ελλάδος) όταν ο φυσικός μας δορυφόρος θα βρίσκεται ακόμη κάτω από τον ορίζοντά μας.

Αν και θα έχουμε χάσει την ολική φάση του φαινομένου θα μπορέσουμε εντούτοις να δούμε εύκολα με την ανατολή της την Σελήνη καλυμμένη με το πέπλο της γήινης παρασκιάς που θα χρωματίζει την επιφάνειά της με το χαρακτηριστικό κεραμιδί χρώμα της μερικής φάσης της έκλειψης.

Το όλο φαινόμενο θα διαρκέσει μέχρι τις 7:30 μμ. και θα είναι ορατό, καιρού επιτρέποντος, απ’ όλη τη χώρα. Αν και όχι τόσο θεαματική όσο μία ολική Ηλιακή Έκλειψη εν τούτοις το θέαμα μιας ολικής έκλειψης της Σελήνης είναι κι αυτό ένα από τα υπέροχα θεάματα που προσφέρει ο ουρανός.

Γιατί στη διάρκεια που η Σελήνη βρίσκεται πλήρως στη σκιά της Γης η αντανάκλαση του Ηλιακού φωτός πάνω στον πλανήτη μας φτάνει στη Σελήνη και την «χρωματίζει» με μια παράξενη κεραμιδί απόχρωση που κάνει τον δορυφόρο μας να φαίνεται σαν «ματωμένος».

Στη διάρκεια μιας έκλειψης έχουμε τρεις συνολικά πρωταγωνιστές: τον Ήλιο, τη Σελήνη και τη Γη. Για να συμβεί όμως μία έκλειψη χρειάζεται τα τρία αυτά σώματα να βρίσκονται σε ευθεία γραμμή. Έτσι παρ’ όλο που η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη μία σχεδόν φορά το μήνα, δεν έχουμε εκλείψεις κάθε μήνα. Για να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο ας υποθέσουμε ότι μία ευθεία γραμμή περνάει από το κέντρο του Ήλιου και της Γης και εκτείνεται στην άλλη της πλευρά.

Αν η Σελήνη στη διαδρομή της γύρω από τη Γη περνούσε ακριβώς πάνω στη γραμμή θα είχαμε εκλείψεις κάθε μήνα και ηλιακές και σεληνιακές. Η Σελήνη όμως δεν ταξιδεύει με αυτό τον τρόπο, αλλά αντίθετα, στην περιφορά της γύρω από την Γη, περνάει είτε πιο πάνω, είτε πιο κάτω από την υποθετική αυτή γραμμή. Όταν τα τρία αυτά σώματα δε βρίσκονται στην ίδια ευθεία, οι σκιές και της Γης και της Σελήνης χάνονται στο διάστημα και δε γίνονται εκλείψεις.
Πηγή

Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Επιστρέψτε στην Αρχική σελίδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτώνται μετά από λίγη ώρα και αφού εξεταστούν από τους διαχειριστές.
Σχόλια με Διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα απορρίπτονται αμέσως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες της καινούριες αναρτήσεις μας στο Email σας. Μετά ανοίξτε το Email σας και κάντε κλικ στο Link από το μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβετε για να ενεργοποιηθεί η εγγραφή σας
Επικοινωνήστε με το savsidir στο:
Image Hosted by ImageShack.us

My Banner

savsidir

Εσωτερικά Link

Twitter Savsidir

Αναγνώστες

Αναζήτηση εργασίας

Εργασία από την Careerjet